Denna artikel innehåller annonser.
Sökmotoroptimering (SEO) är en het potatis och du har med största sannolikhet hört talas om begreppet. Givetvis finns det en anledning till varför det är så stort; SEO är något av det viktigaste för en framgångssaga på nätet. Att lyckas med detta är dock synnerligen komplext och SEO kan ses som en hel vetenskap.
Tur nog finns det verktyg som hjälper dig att skapa de bästa förutsättningarna för att nå toppen i sökresultaten. Ett av de mest populära är tillägget Yoast SEO som ger dig riktlinjer om grundläggande sökmotoroptimering av ditt innehåll. Även om skaparna gjort ett bra jobb med att göra verktyget nybörjarvänligt kan det behövas några tips för att komma igång.
I denna artikel får du lära dig hur du:
- Konfigurerar Yoast SEO i WordPress
- Skapar en webbplatskarta (Sitemap)
- Beskriver dina inlägg med metadata
- Aktiverar Google Search Console (och liknande tjänster)
Om du inte redan har aktiverat Yoast SEO i din WordPress-blogg kan du följa mina instruktioner för hur du installerar en plugin.
Grundläggande konfiguration av Yoast SEO i WordPress
Vi börjar guiden med att skapa en konfiguration som ger dig de mest nödvändiga verktygen för sökmotoroptimering innan lansering. Logga in till administrationspanelen i WordPress och se till att tillägget Yoast SEO är aktiverat innan du går vidare.
1. Ange om du företräder ett företag eller privatperson
Den första uppsättning inställningar du bör göra återfinns under SEO → Search Appearance.

Längst ner under fliken General anges om du företräder ett företag eller privatperson. Detta är en typ av metadata som hjälper Google att presentera korrekt information i Knowledge Graph.
Valfritt: Ange ditt- eller företagets namn.
När du är klar klickar du på Save changes.
2. SEO-titel för inlägg och sidor
På samma sida under fliken Content Types hittar du inställningar för hur blogginlägg och sidor presenteras i sökmotorer. Det är viktigt att båda dessa är inställda för att synas i sökresultat.

För inlägg väljer vi att visa enbart Sidtitel eftersom vi vill utnyttja utrymmet så mycket som möjligt med egen text. Sidtiteln (meta title) är den blåa rubriken som visas i Googles sökresultat och används för att berätta vad innehållet handlar om.

Sidor ställer du in att visa Sidrubrik, Avgränsare och Sidtitel. Därefter klickar du på Save changes för att spara inställningarna.
SEO-titlar för Inlägg och Sidor är standardinställningar och kommer att förändras med hjälp av tilläggets verktyg för metadata. Du kommer lära dig mer om detta under avsnittet; Yoast SEO gör metadata enkelt i dina inlägg, senare i guiden.
3. Lägg till noindex för kategorier och taggar
Vi fortsätter guiden med att gå till fliken Taxonomies där vi hanterar inställningar för kategorier och taggar.

Ange att kategorier inte visas i sökresultat då vi vill att sökmotorers indexering fokuserar på det viktiga: dina blogginlägg. Utöver detta minskar risken för duplicate content vilket kan bestraffas av Google.
Längre ner på sidan hittar du samma inställning för taggar – upprepa samma åtgärd för detta. När du är klar, klicka på Save changes.
4. Stäng av författararkiv
Precis som för kategorier och taggar kan författararkiv leda till problem med duplicate content.

Avaktivera funktionen och klicka på Save changes.
5. Integrera fel- och åtgärdslista från Google Search Console
Yoast SEO erbjuder ett verktyg som listar din fel- och åtgärdslista från Search Console direkt i WordPress administrationspanel.

Ibland är det smidigt att samla information på ett och samma ställe – det är precis vad detta verktyg gör. Om du vill aktivera funktionaliteten klickar du på Get Google Authorization Code, loggar in på ditt Google-konto och följer därefter instruktionerna. Du kommer att få en aktiveringsnyckel som du klistrar in i fältet under SEO → Search Console i WordPress.
Slutför aktiveringen genom att klicka på Authenticate.
6. Sociala medier
Under SEO → Social anger du vilka sociala medier som sökmotorer ska förknippas med din webbplats.

Detta är bra att lägga till för att exempelvis Open Graph och Twitter Cards ska fungera och visa korrekt information.
Yoast SEO föreslår åtgärder som kan förbättra din sökmotoroptimering
Slutligen vill jag tipsa om att tillägget föreslår åtgärder som kan förbättra din SEO – använd detta till din fördel. Gå till SEO → General och du möts, förhoppningsvis, av följande:

Om inte kan det exempelvis se ut såhär:

Det mest kritiska är om robots.txt är inställd på att blockera indexering av din sajt vilket innebär att du inte kommer att synas på t.ex. Google. Detta är dock bara kritiskt efter att du lanserat din blogg och kan med fördel vara aktiverat medan du förbereder bloggen. I övriga fall är ett tips att åtgärda de fel som tillägget påvisar så fort som möjligt.
Yoast SEO uppdaterar automatiskt din webbplatskarta
Yoast SEO genererar automatiskt en webbplatskarta som standard om du inte väljer att manuellt avaktivera funktionen. Detta är till stor fördel om du bloggar eftersom din sajt ständigt uppdateras med nytt innehåll. Webbplatskartan hittar du på följande adress: http://www.dinblogg.se/sitemap_index.xml (där du självklart byter ut dinblogg.se till din egna domän).

Efter att du verifierat att den skapats – skicka in din webbplatskarta till Google, Bing och andra sökmotorer som stödjer webbplatskartor i XML-format.
Yoast SEO gör metadata enkelt i dina inlägg
Metadata omfattar bland annat innehållets titel och beskrivning som visas i sökresultat. Detta är ditt största verktyg för att sälja in ditt innehåll och leda in besökare till din sajt. Yoast SEO inkluderar automatiskt ett verktyg som hjälper dig att skriva bra titlar och beskrivningar på dina blogginlägg.

Du hittar förhandsvisningen längst ner när du redigerar- eller skriver ett nytt inlägg i WordPress. Som standard visas inläggets rubrik som sidtitel och om du låter beskrivningen vara tom kommer Google att försöka lista ut vad ditt innehåll handlar om och ge det en egen beskrivning. Klicka någonstans på förhandsvisningen för att redigera.

Att sökmotoroptimera blogginlägg är en konst och ingen vet med säkerhet hur sökmotorernas algoritmer fungerar. Tre viktiga variabler är dock sidans rubrik (SEO-titel), permalänken och metabeskrivningen. Använd dessa smart för att ranka högre i sökresultat och locka in besökare till din webbplats.
För optimal synlighet i sökresultat ska mätaren under SEO-titel och Metabeskrivning vara grön.
Tips: Lär dig mer i min artikel om hur du sökmotoroptimerar blogginlägg.
Verifiera Google Search Console med Yoast SEO
Tillägget Yoast SEO erbjuder ett enkelt verktyg för att verifiera Webmaster Tools (nuvarande Google Search Console) och andra sökmotorer så som Bing.

Du hittar verktyget under SEO → General och fliken Webmaster Tools. Klistra in din verifieringskod för respektive sökmotor och klicka på Save changes.
Sist men inte minst: ett viktigt råd
Yoast SEO är ett kraftfullt tillägg i WordPress och denna artikel har bara skrapat på ytan. Med detta sagt finns det några inställningar som kan göra att din konfiguration har en negativ effekt på SEO. Ifall du följt mina steg ovan kan du vara lugn och annars rekommenderar jag starkt att du är medveten om vad du gör innan du sparar din konfiguration.
Vid frågor är du varmt välkommen att skriva en kommentar nedan.