Yoast SEO i WordPress - Komplett guide

Yoast SEO i WordPress: Den kompletta nybörjarguiden

Denna artikel innehåller annonser.

Sökmotoroptimering (SEO) är en het potatis och du har med största sannolikhet hört talas om begreppet. Givetvis finns det en anledning till varför det är så stort; SEO är något av det viktigaste för en framgångssaga på nätet. Att lyckas med detta är dock synnerligen komplext och SEO kan ses som en hel vetenskap.

Tur nog finns det verktyg som hjälper dig att skapa de bästa förutsättningarna för att nå toppen i sökresultaten. Ett av de mest populära är tillägget Yoast SEO som ger dig riktlinjer om grundläggande sökmotoroptimering av ditt innehåll. Även om skaparna gjort ett bra jobb med att göra verktyget nybörjarvänligt kan det behövas några tips för att komma igång.

I denna artikel får du lära dig hur du:

  • Konfigurerar Yoast SEO i WordPress
  • Skapar en webbplatskarta (Sitemap)
  • Beskriver dina inlägg med metadata
  • Aktiverar Google Search Console (och liknande tjänster)

Om du inte redan har aktiverat Yoast SEO i din WordPress-blogg kan du följa mina instruktioner för hur du installerar en plugin.

Grundläggande konfiguration av Yoast SEO i WordPress

Vi börjar guiden med att skapa en konfiguration som ger dig de mest nödvändiga verktygen för sökmotoroptimering innan lansering. Logga in till administrationspanelen i WordPress och se till att tillägget Yoast SEO är aktiverat innan du går vidare.

1. Ange om du företräder ett företag eller privatperson

Den första uppsättning inställningar du bör göra återfinns under SEOSearch Appearance.

Företag eller privatperson i WordPress
Ange om du företräder ett företag eller privatperson

Längst ner under fliken General anges om du företräder ett företag eller privatperson. Detta är en typ av metadata som hjälper Google att presentera korrekt information i Knowledge Graph.

Valfritt: Ange ditt- eller företagets namn.

När du är klar klickar du på Save changes.

2. SEO-titel för inlägg och sidor

På samma sida under fliken Content Types hittar du inställningar för hur blogginlägg och sidor presenteras i sökmotorer. Det är viktigt att båda dessa är inställda för att synas i sökresultat.

SEO-titel i Yoast SEO
SEO-titel för inlägg

För inlägg väljer vi att visa enbart Sidtitel eftersom vi vill utnyttja utrymmet så mycket som möjligt med egen text. Sidtiteln (meta title) är den blåa rubriken som visas i Googles sökresultat och används för att berätta vad innehållet handlar om.

Sidor i Yoast SEO
SEO-titel för sidor

Sidor ställer du in att visa Sidrubrik, Avgränsare och Sidtitel. Därefter klickar du på Save changes för att spara inställningarna.

SEO-titlar för Inlägg och Sidor är standardinställningar och kommer att förändras med hjälp av tilläggets verktyg för metadata. Du kommer lära dig mer om detta under avsnittet; Yoast SEO gör metadata enkelt i dina inlägg, senare i guiden.

3. Lägg till noindex för kategorier och taggar

Vi fortsätter guiden med att gå till fliken Taxonomies där vi hanterar inställningar för kategorier och taggar.

Dölj kategorier från sökresultat
Dölj kategorier från sökresultat

Ange att kategorier inte visas i sökresultat då vi vill att sökmotorers indexering fokuserar på det viktiga: dina blogginlägg. Utöver detta minskar risken för duplicate content vilket kan bestraffas av Google.

Längre ner på sidan hittar du samma inställning för taggar – upprepa samma åtgärd för detta. När du är klar, klicka på Save changes.

4. Stäng av författararkiv

Precis som för kategorier och taggar kan författararkiv leda till problem med duplicate content.

Avaktivera författarakriv
Avaktivera författararkiv i Yoast SEO

Avaktivera funktionen och klicka på Save changes.

5. Integrera fel- och åtgärdslista från Google Search Console

Yoast SEO erbjuder ett verktyg som listar din fel- och åtgärdslista från Search Console direkt i WordPress administrationspanel.

Fel- och åtgärdslista i WordPress
Aktivera fel- och åtgärdslista i WordPress

Ibland är det smidigt att samla information på ett och samma ställe – det är precis vad detta verktyg gör. Om du vill aktivera funktionaliteten klickar du på Get Google Authorization Code, loggar in på ditt Google-konto och följer därefter instruktionerna. Du kommer att få en aktiveringsnyckel som du klistrar in i fältet under SEOSearch Console i WordPress.

Slutför aktiveringen genom att klicka på Authenticate.

6. Sociala medier

Under SEO Social anger du vilka sociala medier som sökmotorer ska förknippas med din webbplats.

Länkar till sociala medier i Yoast SEO
Länkar till sociala medier

Detta är bra att lägga till för att exempelvis Open Graph och Twitter Cards ska fungera och visa korrekt information.

Yoast SEO föreslår åtgärder som kan förbättra din sökmotoroptimering

Slutligen vill jag tipsa om att tillägget föreslår åtgärder som kan förbättra din SEO – använd detta till din fördel. Gå till SEOGeneral och du möts, förhoppningsvis, av följande:

Inga problem i Yoast
Inga problem i Yoast SEO!

Om inte kan det exempelvis se ut såhär:

Problem i Yoast
Åtgärda problemen för att maximera SEO

Det mest kritiska är om robots.txt är inställd på att blockera indexering av din sajt vilket innebär att du inte kommer att synas på t.ex. Google. Detta är dock bara kritiskt efter att du lanserat din blogg och kan med fördel vara aktiverat medan du förbereder bloggen. I övriga fall är ett tips att åtgärda de fel som tillägget påvisar så fort som möjligt.

Yoast SEO uppdaterar automatiskt din webbplatskarta

Yoast SEO genererar automatiskt en webbplatskarta som standard om du inte väljer att manuellt avaktivera funktionen. Detta är till stor fördel om du bloggar eftersom din sajt ständigt uppdateras med nytt innehåll. Webbplatskartan hittar du på följande adress: http://www.dinblogg.se/sitemap_index.xml (där du självklart byter ut dinblogg.se till din egna domän).

Yoast SEO genererar automatiskt Sitemap.xml
Webbplatskarta i form av en XML-Sitemap

Efter att du verifierat att den skapats – skicka in din webbplatskarta till Google, Bing och andra sökmotorer som stödjer webbplatskartor i XML-format.

Yoast SEO gör metadata enkelt i dina inlägg

Metadata omfattar bland annat innehållets titel och beskrivning som visas i sökresultat. Detta är ditt största verktyg för att sälja in ditt innehåll och leda in besökare till din sajt. Yoast SEO inkluderar automatiskt ett verktyg som hjälper dig att skriva bra titlar och beskrivningar på dina blogginlägg.

Metadata i WordPress
Metadata för blogginlägg

Du hittar förhandsvisningen längst ner när du redigerar- eller skriver ett nytt inlägg i WordPress. Som standard visas inläggets rubrik som sidtitel och om du låter beskrivningen vara tom kommer Google att försöka lista ut vad ditt innehåll handlar om och ge det en egen beskrivning. Klicka någonstans på förhandsvisningen för att redigera.

SEO-titel, Permalänk och Metabeskrivning i Yoast SEO
SEO-titel, Permalänk och Metabeskrivning

Att sökmotoroptimera blogginlägg är en konst och ingen vet med säkerhet hur sökmotorernas algoritmer fungerar. Tre viktiga variabler är dock sidans rubrik (SEO-titel), permalänken och metabeskrivningen. Använd dessa smart för att ranka högre i sökresultat och locka in besökare till din webbplats.

För optimal synlighet i sökresultat ska mätaren under SEO-titel och Metabeskrivning vara grön.

Tips: Lär dig mer i min artikel om hur du sökmotoroptimerar blogginlägg.

Verifiera Google Search Console med Yoast SEO

Tillägget Yoast SEO erbjuder ett enkelt verktyg för att verifiera Webmaster Tools (nuvarande Google Search Console) och andra sökmotorer så som Bing.

Verifiera Google Search Console
Verifiering av Webmaster Tools

Du hittar verktyget under SEOGeneral och fliken Webmaster Tools. Klistra in din verifieringskod för respektive sökmotor och klicka på Save changes.

Sist men inte minst: ett viktigt råd

Yoast SEO är ett kraftfullt tillägg i WordPress och denna artikel har bara skrapat på ytan. Med detta sagt finns det några inställningar som kan göra att din konfiguration har en negativ effekt på SEO. Ifall du följt mina steg ovan kan du vara lugn och annars rekommenderar jag starkt att du är medveten om vad du gör innan du sparar din konfiguration.

Vid frågor är du varmt välkommen att skriva en kommentar nedan.

Lämna en kommentar

Copy link
Powered by Social Snap