Den Ultimata WordPress-Guiden: Från nybörjare till expert på att blogga

Den Ultimata WordPress-Guiden: Från nybörjare till expert

Denna artikel innehåller annonser och affiliatelänkar.

Guiden uppdaterades senast: november 2019.

Välkommen till guiden som tar dig från nybörjare till expert på WordPress.

Det finns många olika bloggplattformar men för att få de bästa förutsättningarna ska du använda en WordPress-blogg. WordPress är ett kraftfullt bloggverktyg med hundratusentals teman och tillägg vilket gör det väldigt anpassningsbart.

De flesta har säkert hört talas om WordPress och det är inte särskilt konstigt då över 30 % av världens hemsidor och bloggar drivs av bloggplattformen. Det är alltså ingen slump att de största bloggarna använder WordPress.

Guiden är främst riktad till nybörjare som vill sätta upp en egen WordPress-blogg men den innehåller även tips för de mer erfarna bloggarna.

WordPress-guiden innehåller instruktioner för att:

 • Installera WordPress och konfigurera viktiga inställningar
 • Aktivera teman och tillägg för att anpassa din blogg efter dina behov
 • Optimera din WordPress-blogg för att vara snabb
 • Sökmotoroptimera WordPress och ditt innehåll
 • Säkra upp din blogg och skydda den mot angrepp

Innehållet uppdateras regelbundet för att detta ska vara den bästa WordPress guiden för nybörjare. Ett tips är att bokmärka denna sida för framtida referens.

Observera att innehållet i denna guide är omfattande och du bör avsätta en del tid.

Installation och konfiguration av WordPress

Det första du behöver göra innan installationen av WordPress är att köpa ett webbhotell och domännamn till din blogg.

Ett webbhotell används som lagringsutrymme för dina filer och gör så att de blir tillgängliga på internet. Domännamnet är ditt unika namn och är vad dina besökare anger som adress för att surfa in på din blogg.

De 5 bästa webbhotellen just nu

Inleed
från 19 kr / mån
Loopia
från 99 kr / mån
MissHosting
från 9 kr / mån
Egensajt
från 29 kr / mån
One
från 20 kr / mån

Många webbhotell, som exempelvis Inleed eller Loopia, erbjuder en så kallad 1-klicksinstallation av WordPress men du kan också följa min guide:

Efter att du installerat WordPress behöver du se över några grundläggande inställningar för bland annat tidszon, kommentarer och permalänkar. Detta är väldigt simpelt och kräver inte särskilt stor teknisk kunskap:

Klart! Du har nu installerat och konfigurerat WordPress. För att logga in till administrationspanelen i WordPress går du till www.dinblogg.se/admin (där du byter ut dinblogg till din egen domän).

WordPress-blogg: Administrationspanelen i WordPress
Välkommen till din nya WordPress-blogg

Innan du går vidare med att anpassa din blogg med teman och tillägg rekommenderar jag att konfigurera ytterligare ett par saker.

Google Search Console

Google Search Console är ett verktyg som bland annat ger dig rapporter över hur ofta dina sidor visas i sökmotorn samt hur många klick respektive sida får. Utöver detta hjälper verktyget dig att optimera din blogg med tips om t.ex. manuella åtgärder och säkerhetsproblem.

För att komma igång med Google Search Console kan du läsa min artikel:

Kort sagt; verktyget ger dig en värdefull insikt om hur din blogg presterar i Googles ögon.

Google Analytics

Detta är ett viktigt verktyg eftersom det är med hjälp av Google Analytics du ser statistik över dina besökare och varifrån de kommer. Med hjälp av denna data kan du se vilka av dina blogginlägg som är mest populära och på så vis få en indikation på vad du bör skriva om.

Att aktivera Google Analytics är enkelt och är gjort på ca 15 minuter.

För mer information kan du läsa; Kom igång med Google Analytics i WordPress.

Anpassa din blogg med teman och tillägg

Nu är det dags att skräddarsy din blogg och göra den personlig efter dina behov.

Du vill med största sannolikhet använda ett annat tema än de som finns inbyggt i WordPress. Vidare finns det en uppsjö med tillägg för att utöka funktionaliteten i WordPress.

Använd nedan artiklar som referens när du går vidare med WordPress-guiden:

Det första du bör göra är att aktivera ett bra och SEO-anpassat tema.

WordPress blogg: Förändra designen i WordPress-bloggen med ett nytt tema
Det finns många teman till en WordPress blogg

Om du har svårt att välja och letar efter några tips kan du läsa:

Tillsammans med ett bra tema rekommenderar jag att installera ett cache-tillägg som gör WordPress snabbare. Ett exempel är W3 Total Cache och för att aktivera samt konfigurera tillägget kan du läsa:

Du är nu klar med grunderna i din WordPress-blogg och kan gå vidare till lite mer avancerade områden som sökmotoroptimering och säkerhet. Läs vidare i guiden för tips om hur du går från nybörjare till expert på att blogga och hur du gör för att inte bli en i mängden.

Sökmotoroptimering av din WordPress blogg

Innehållet i detta steg kommer att göra stor skillnad för din WordPress-blogg jämfört med andra bloggare. Du kommer nämligen att få lära dig hur du gör för att synas i sökmotorer och på så vis öka trafiken (besökare) till din blogg.

Detta kallas för sökmotoroptimering (SEO) och är oerhört viktigt för att lyckas bra med din blogg.

Sökmotoroptimera din WordPress-blogg

SEO är omfattande och om du tagit dig från början av guiden till denna sektion på en och samma gång rekommenderar jag att du tar en kort paus innan du går vidare.

Microdata

För att göra det enklare för sökmotorer att förstå vad ditt innehåll handlar om används microdata. Detta leder till att Google förstår syftet med ditt innehåll och kan på så vis placera det högre i sökresultat (ökad ranking).

Microdata inkluderas i den senaste versionen av Yoast SEO (se nedan) och i majoriteten av SEO-anpassade teman. Om du inte har valt att använda något av dessa kan du läsa min artikel för att lägga till microdata i WordPress.

Yoast SEO

Varför göra jobbet när det finns tillägg som hjälper dig med det mesta? Ett av de största tilläggen när det kommer till SEO i WordPress är Yoast SEO.

Tillsammans med ett SEO-vänligt tema (se ovan) får du allt som behövs för att ge din blogg de bästa förutsättningarna för att ranka högt på Google. Börja därför med att installera och konfigurera tillägget; Yoast SEO i WordPress: Den kompletta nybörjarguiden.

Att ha en sökmotoroptimerad blogg är dock inte allt utan du behöver också fylla den med bra innehåll, vilket leder oss till:

Att skriva sökmotoroptimerade blogginlägg

En annan viktig faktor för att hamna högt i sökmotorernas resultat är att skriva sökmotoroptimerade och högkvalitativa blogginlägg.

Använd följande referensguider:

Att skriva en bra text är en konst och att dessutom ha SEO i åtanke kan vara komplicerat. Men om du läser artiklarna ovan lär du dig metoder och knep för hur du bör skriva. Det kommer att ta lite tid att lära sig, men som med allt annat: övning ger färdighet.

I längden kommer din kunskap om SEO att ge tillbaka i form av mer trafik från sökmotorer till din WordPress-blogg.

Säkerhet i WordPress

Sist men definitivt inte minst bör du säkra upp WordPress mot angrepp.

WordPress är den överlägset största bloggplattformen och det är inte konstigt att många angrepp riktas mot just denna. Förutom att använda ett smart användarnamn och ett starkt lösenord finns det många åtgärder du kan göra för att skydda din blogg.

Detta avslutar WordPress-guiden och du har nu en blogg som är anpassad efter dina behov med ett tema och tillägg, sökmotoroptimerad samt säkrad mot angrepp. Utöver detta finns verktyg aktiverade för statistik, åtgärder och säkerhetsproblem.

Saknas något i denna WordPress-guide? Hör gärna av dig med en kommentar nedan om du vill att något ska vara med!

5 tankar på “Den Ultimata WordPress-Guiden: Från nybörjare till expert”

 1. Hej,
  Tack för den informativa guiden och särskilt tipsen om SEO. Det är inte speciellt svårt att starta en blogg idag utan snarare hur man får besökare.

  Hälsningar,
  Fredrik

  Svara
  • Tack för din kommentar och kul att du tyckte om guiden 🙂
   Jag håller med helt och hållet, det svåra är att få besökare. Med hårt arbete och hög motivation kan man lyckas om korten spelas rätt. Som tur är finns det många resurser och tips som hjälper en på traven (som jag belyser på min blogg).

   Det viktigaste är att fortsätta även fast man inte ser mycket resultat i början och ge bloggen tid att växa.

   Svara
 2. Hej,
  Jag får inte någon datumsortering på bloggen. Inläggen ligger blandade och inte utifrån senaste. Tips på hur jag ändrar det?

  Svara
 3. Hej ! Jag har råkat ut för ett trassligt problem . Jag har en hemsida emmaellika.com som ligger på wordpress.org Den har inte använts på länge men jag har nu lyckats uppgradera den . Men jag kan inte använda den för på sidan blir det bara vita sidor när jag trycker på redigeraknappar . Jag får meddelande att det är tekniska problem och att jag ska gå in på min inbox i admin . Men jag kan inte komma dit . Hur kommer jag dit ?
  Vore otroligt tacksam för svar !

  Svara

Lämna en kommentar

Copy link
Powered by Social Snap