Vad är ett webbhotell och vad används det till?

Denna artikel innehåller annonser och affiliatelänkar.

Om du ska börja blogga eller skapa en egen hemsida är sannolikheten stor att någon berättat för dig att du behöver ett webbhotell. Detta, tillsammans med en domän, är de två mest fundamentala byggklossarna du behöver för att komma igång på nätet.

I denna artikel förklarar jag vad ett webbhotell är, varför du behöver ett och ger exempel på några välkända företag som erbjuder tjänsten.

Vad är ett webbhotell?

Ett webbhotell är ett digitalt utrymme på en fysisk server som gör din webbplats tillgänglig för besökare på internet. Tillsammans med din unika adress, din domän, kan besökare alltid nå din webbplats. Detta innebär att besökare kan nå din webbplats från vilken enhet som helst, oavsett tid på dygnet och var någonstans de där – så länge de är uppkopplade mot internet.

Vid varje uppslag mot en domän, exempelvis bloggteknik.se, sker en förfrågan om vart innehållet för denna domän är placerat på internet. På så vis kan en webbläsare hämta, tolka och visa innehållet för webbplatsen.

Varför du behöver ett webbhotell

När du börjar blogga eller startar en egen hemsida behöver du lagra webbplatsens källkod och innehåll på internet. Resultatet av detta blir att din webbplats alltid blir nåbar så länge dina besökare har tillgång till en enhet som är ansluten till internet.

Se det som ett hem för din webbplats dit dina besökare alltid kan vända sig när de behöver den.

Webbhotell finns i flera olika prisklasser och erbjuder mestadels liknande tjänster, vilket leder oss in på nästa ämne:

Tjänster på ett webbhotell

Ett webbhotell erbjuder vanligtvis paket där olika tjänster ingår. Vilket paket du väljer beror i största del på vilka av dessa tjänster du behöver. De mest grundläggande tjänsterna du behöver för en blogg är webbhotellsutrymme (hosting), domänhantering och åtkomst för att skapa och hantera e-postadresser.

Utöver detta erbjuder webbhotell vanligtvis också följande:

  • Hantera konton för FTP
  • Hantera databaser
  • Statistik över bland annat trafik
  • 1-klicksinstallation av WordPress
  • Schemaläggning av backuper
  • Avancerad hantering av DNS
  • Aktivering av SSL

Om du är nybörjare och vill börja blogga kan du med fördel välja ett webbhotell som erbjuder ett anpassat paket för WordPress med en så kallad 1-klicksinstallation.

Vanliga webbhotell i Sverige

Sverige har länge legat i framkant när det kommer till IT och internet vilket resulterar i ett stort antal populära webbhotell. Majoriteten av de största erbjuder liknande priser och tjänster.

De 5 bästa webbhotellen just nu

Inleed
från 19 kr / mån
Loopia
från 99 kr / mån
MissHosting
från 9 kr / mån
Egensajt
från 29 kr / mån
One
från 20 kr / mån

Många webbhotell har anpassade paket för WordPress och erbjuder 1-klicksinstallation av bloggplattformen.

Lärde du dig något av denna artikel? Kommentera gärna nedan vilket webbhotell du själv använder eller dela artikeln i sociala medier!

Lämna en kommentar

Copy link
Powered by Social Snap