W3 Total Cache - Så gör du WordPress blixtsnabbt

Hur du gör WordPress blixtsnabbt med W3 Total Cache

Denna artikel innehåller annonser.

Vill du veta hemligheten bakom en snabb WordPress-blogg?

Då har du hamnat rätt.

En snabb WordPress-blogg är ett måste, inte minst för användarvänligheten på din webbplats. Med dagens teknik förväntar vi oss att sidor laddar snabbt. Det räcker med ett extra par sekunder för att riskera att du tappar din besökare.

Som om detta inte vore nog är hastigheten på din webbplats en viktig rankingfaktor i Googles sökalgoritm. Ju snabbare din webbplats är – desto bättre förutsättningar har du att ranka högt.

En snabb WordPress-blogg beror inte enbart på ditt webbhotell och vilket tema eller hur många tillägg du har aktiverade. En stor bidragande faktor är om du använder ett cache-tillägg som W3 Total Cache.

Denna guide visar dig det absolut nödvändigaste för att aktivera och konfigurera W3 Total Cache i WordPress.

Vad är W3 Total Cache?

W3 Total Cache är ett tillägg till WordPress som optimerar och snabbar upp din blogg. Vanligtvis när en besökare går in på en av dina sidor sker flera anrop mot en databas och beräkningar i koden för att kunna presentera innehållet på sidan.

Dessa anrop och beräkningar tar tid.

Ett cache-tillägg som W3 Total Cache lägger till funktionalitet så att dessa anrop och beräkningar endast behöver ske första gången en sida laddas. Efter detta genererar W3 Total Cache är statisk sida som läses in åt besökaren istället.

Resultatet blir att sidorna laddar oerhört mycket fortare.

Ett tips innan du fortsätter guiden är att testa hur snabb din webbplats är med hjälp av Googles verktyg PageSpeed Insights. Detta ger dig en jämförelse mellan före och efter du har installerat cache-tillägget.

Installera W3 Total Cache i WordPress

Om du redan har ett cache-tillägg är det viktigt att du avaktiverar det innan du installerar W3 Total Cache. Det finns en stor risk att de inte är kompatibla med varandra och problem kan uppstå vid aktivering.

För att aktivera W3 Total Cache kan du läsa min ingående guide för hur du installerar ett tillägg i WordPress eller följa snabbguiden nedan.

Aktivera W3 Total Cache i WordPress

Gå till TilläggLägg till nytt och sök efter ”W3 Total Cache” så hittar du tillägget.

Klicka på Aktivera och verifiera att det är installerat & aktiverat under TilläggInstallerade tillägg.

Konfigurerar och aktivera W3 Total Cache

W3 Total Cache är ett mycket kraftfullt tillägg med många inställningar och som nybörjare kan det kännas överväldigande.

Men oroa dig inte.

Om du läser vidare kommer du att snabba upp din blogg med endast några få enkla steg.

Page Cache

Börja med att gå till PerformanceGeneral Settings och aktivera Page Cache. För alternativet Page Cache Method väljer du Disk: Enhanced.

Page Cache

Page Cache aktiverar huvudfunktionaliteten i tillägget som skapar statiska sidor av ditt innehåll. Varje gång en besökare läser in en sida på din blogg sker flera anrop mot databasen och beräkningar i koden. Detta är tidskrävande eftersom det kräver mycket resurser av WordPress och ditt webbhotell.

Med Page Cache behöver en sida bara laddas en gång och därefter sparas en statisk sida som läses in och presenteras mycket snabbare för dina besökare.

Spara inställningen genom att klicka på Save all settings.

Din blogg kommer nu att vara avsevärt mycket snabbare än tidigare.

Om du vill kan du avsluta guiden här men det finns ytterligare en inställning i W3 Total Cache som kan snabba upp din blogg något.

Browser Cache

På samma sida, under PerformanceGeneral Settings, hittar du inställningen för Browser Cache.

Browser Cache

Med Browser Cache aktiverat skapas en lokal uppsättning statiska filer i dina besökares webbläsare. Dessa filer används för att kunna läsa in och presentera din webbplats snabbare för besökaren eftersom de redan finns sparade i webbläsaren.

För att ta ett exempel; sidhuvudet och sidfoten på din webbplats ser med största sannolikhet ut exakt likadant på alla dina sidor. Med Browser Cache sparas dessa element och kan visas direkt ur webbläsarens minne för en snabbare sidladdning.

Förändrar du inte din blogg särskilt ofta och mestadels bara publicerar nya blogginlägg kan det vara värt att aktivera Browser Cache.

Om du väljer att aktivera det, klicka på Save all settings och gå därefter till PerformanceBrowser Cache.

Browser Cash i W3 Total Cache - Inställningar

Här hittar du inställningarna för Browser Cache i W3 Total Cache och en grundkonfiguration är att aktivera följande:

  • Set Last-Modified header
  • Set expires header
  • Set cache control header
  • Set entity tag (ETag)
  • Enable HTTP (gzip) compression
  • Prevent caching of objects after settings change
  • Don’t set cookies for static files

Inställningar som inte finns med i listan ovan låter du vara inaktiverade.

När du är klar, klicka på Save all settings för att slutföra installationen och konfigureringen av W3 Total Cache.

Om du har några frågor är du välkommen att skriva en kommentar nedan.

Lämna en kommentar

Copy link
Powered by Social Snap