Verktyg & Tjänster

Det är en konst att blogga och genom att använda de rätta verktygen når du full exponering av ditt innehåll. Här listar jag verktyg som kan förbättra både din egna- och dina läsares upplevelse av din blogg.

Listan förbättras med jämna mellanrum för att hålla den uppdaterad med de aktuella verktygen och tjänsterna som är bäst för tillfället.

Webbhotell och FTP-verktyg

För att starta en egen blogg behöver du något typ av webbhotell för hosting (om du inte använder en bloggplattform som exempelvis Nouw). Det finns många webbhotell att välja bland och nedan listas några av Sveriges största.

Populära svenska webbhotell:

Samtliga webbhotell ovan erbjuder en så kallad 1-klicksinstallation av WordPress.

Statistik- och analysverktyg

För att komma åt webbutrymmet på ditt webbhotell behöver du ansluta via en FTP-klient som exempelvis FileZilla.

Att analysera dina besökare är ett av dina mest kraftfulla verktyg för att identifiera hur du ska driva din blogg.

Google Analytics: Den vanligaste tjänsten för data och analys av din hemsida eller blogg. Analytics visar detaljerad information om dina användare och till och med hur många besökare som läser dina inlägg i realtid.
Jetpack: Ett plugin som gör att du kan se statistik direkt från panelen i WordPress.
Wincher: Spåra dina sökord och se hur de rankas i organiska sökningar.

Sökordsplanering

Hur du formulerar dina inlägg och rubriker är något som kanske inte låter särskilt viktigt men det är en stor faktor till hur sökmotorer rankar ditt innehåll. Att använda sig av väl formulerade och smarta meningar kan innebära att fler människor hittar in till din blogg.

Google Sökordsplaneraren: Ett gratis verktyg för att se vad människor söker på och i vilken omfattning. Vidare kan du se förslag på relaterade söktermer vilket är oerhört viktigt inom sökmotoroptimering.

Verktyg för sökmotoroptimering

Det finns flera verktyg & tjänster som hjälper till med sökmotoroptimering men det viktigaste av allt är att vara kreativ, testa och utvärdera egna teorier. Ingen vet hur sökmotorernas algoritmer fungerar och i slutändan är det bästa tipset att hitta sin egna väg.

Google Search Console: Ett gratis verktyg som hjälper dig att identifiera problem med din hemsida eller blogg samt presenterar statistik om trafik och resultat på sökningar.
Yoast SEO: Populärt WordPress-plugin som hjälper dig med att sökmotoroptimera din blogg.

Tjänster som tillhandahåller bilder till din blogg

Det finns ett stort antal sajter som tillhandahåller databaser över gratis bilder till din blogg. Dessa får användas fritt efter den licens som omfattar bilden vilket innebär att du måste vara noggrann med att läsa om hur bilden får användas innan du laddar upp den på din blogg. Nedan listas fyra populära tjänster:

Pixabay: Databas med en stor mängd bilder som får användas gratis även för kommersiellt bruk.
Pexels: En tjänst som hjälper t.ex. webdesigners och bloggare att hitta bilder som får använda gratis, även för kommersiellt bruk.
Google Bilder: Sök efter bilder med en licens som tillåter att de används på din blogg. Var noga med vilka bilder du väljer då informationen inte alltid är helt tillförlitlig.
Adobe Stock: Premiumtjänst för bilder till en månadskostnad.

Copy link
Powered by Social Snap