Tjäna pengar på blogg - Guide för 2019

Så tjänar du pengar på din blogg (Komplett guide för 2019)

Denna artikel innehåller annonser och affiliatelänkar.

Nyfiken på hur du kan tjäna pengar på din blogg eller hur andra bloggare tjänar pengar?

I denna guide berättar jag hur du kommer igång med att tjäna pengar på din blogg och vilka inkomstkällor som finns. Det är mångas dröm att tjäna pengar hemifrån och det som gör just en blogg så spännande är att det i princip inte finns någon gräns för hur mycket du kan tjäna.

Häng med så tar vi det från början.

Så tjänar du pengar på din blogg

För att kunna kalla den här guiden komplett har jag valt att börja från grunden. Det första du behöver göra för att kunna tjäna pengar hemifrån på en blogg är att;

1. Starta en blogg

För att tjäna pengar på din blogg måste du också ha en blogg. Även om detta är självklart finns det många som inte vet hur man gör för att starta en blogg.

Oavsett om du är tekniskt kunnig eller inte kan det kännas lite knepigt att komma igång.

Majoriteten av de största bloggarna använder bloggplattformen WordPress som också är världens största. För att komma igång med en egen WordPress-blogg rekommenderar jag dig att läsa min enkla steg-för-steg-guide:

2. Fyll din blogg med högkvalitativt innehåll

En blogg utan innehåll är ingen blogg utan bara en tom webbplats.

För att börja tjäna pengar på din blogg måste du fylla den med innehåll men inte vilket innehåll som helst. Du ska fokusera på att skriva högkvalitativt innehåll som fångar in besökare och som dina läsare tycker är intressant.

Hur du gör detta beror inte bara på din nisch utan också på hur du skriver och strukturerar upp dina blogginlägg. För att få en bra utgångspunkt kan du läsa mina artiklar:

Om du skriver ett högkvalitativt innehåll får du också mer läsare vilket leder oss in på;

3. För att tjäna pengar på din blogg måste du bygga upp en läsarbas

Svårare än såhär är det inte:

Ju fler besökare du har – desto mer pengar tjänar du på din blogg.

Det räcker inte med att enbart publicera ett bra innehåll på bloggen utan du måste också arbeta med marknadsföring av den. Genom att exempelvis vara aktiv på sociala medier och sökmotoroptimera din blogg kan du få mer trafik till den.

Beroende på vad du skriver om kan det vara värt att tänka över vilken strategi du vill lägga ditt fokus på; sociala medier eller sökmotoroptimering.

Ställ dig frågan: Är detta något jag skulle googla på?

Om svaret är ja; fokusera på sökmotoroptimering – exempelvis tekniska guider eller faktainnehåll.
Om svaret är nej; fokusera på sociala medier – exempelvis mode eller smink.

Det är viktigt att särskilja på trafik och läsare. Det du i slutändan vill ha är läsare vilket du får genom en kombination av högkvalitativt innehåll och trafik.

4. Ta hand om och bygg upp en god relation till dina läsare

Dina läsare är det viktigaste du har och är anledningen till varför du bloggar. Ta hand om dina läsare, lyssna på dem, ge dem vad de vill ha och svara på kommentarer.

Detta resulterar inte enbart i att du behåller dina läsare utan också att du får nya. Om din relation till dina läsare är god kommer de att prata om din blogg och tipsa om den.

En god relation till dina läsare gör också att du enklare kan tjäna pengar på din blogg.

5. Tjäna pengar på läsarbasen du byggt upp

Efter att du startat en blogg, fyllt den med innehåll och byggt upp en läsarbas som du har en god relation till är det dags att börja tjäna pengar.

Men..

Även om du följt stegen ovan till punkt och pricka tar det tid med att börja tjäna pengar hemifrån.

För att hitta vad som fungerar för just dig och ditt innehåll måste du experimentera och testa olika inkomstkällor. Det finns många olika sätt att tjäna pengar på att blogga vilket leder oss till;

Inkomstkällor för din blogg

Nu när du har koll på allt förberedande arbete kan vi gå igenom detaljerna för hur du tjänar pengar på din blogg.

De mest populära inkomstkällorna kan delas in i fem huvudkategorier:

1. Reklam och sponsring

Tjäna pengar på din blogg med reklam & sponsring

Om du har läsare kommer också företag att betrakta din blogg som en intressant plattform att göra reklam på. Företag vill nå ut till så många som möjligt och gärna till en riktad målgrupp (din nisch).

Exempel på hur du tjänar pengar med hjälp av reklam och sponsring på din blogg:

 • Annonser i bild- eller textform
 • Skicka ut nyhetsbrev med reklam
 • Publicera sponsrade artiklar
 • Recensera gåvor

Reklam är vanligtvis det första steget till att börja tjäna pengar på att en blogg. Den stora anledningen till detta är enkelheten med att komma igång med exempelvis annonsnätverket Google AdSense.

Denna typ av annonsering är dock långt ifrån lika effektivt som ett direkt samarbete med ett företag, så kallat affiliatemarknadsföring.

2. Affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring kan leda till passiv inkomst

Att ansluta till ett affiliatenätverk slår vanligtvis reklam & sponsring med hästlängder. Utöver detta finns det ytterligare en stor fördel; du behöver inte lägga in annonser som kan få din blogg att se oprofessionell ut.

Affiliatemarknadsföring betyder att du rekommenderar ett företags produkt eller tjänst genomgående på din blogg. För varje kund du ger företaget får du en procent av försäljningen och på så vis tjänar du pengar.

Enkelt förklarat; Du får provision för varje genomfört köp som dina besökare gör på företagets webbplats.

Det finns många affiliatenätverk att ansluta till, två exempel är:

Vilket nätverk som passar bäst för just dig beror helt och hållet på din nisch. Du bör starta ett samarbete med ett företag som erbjuder en tjänst eller produkt som passar bra in på vad du skriver om för att maximera din förtjänst.

3. Tjänster

Erbjud tjänster på din blogg

Som en bloggare med erfarenhet och expertis inom din nisch kan du också erbjuda tjänster.

Exempel på tjänster för att tjäna pengar:

 • Konsultation och coachning
 • Talare vid föredrag och konferenser
 • Nischrelaterade tjänster så som catering om du skriver en bakblogg

Att erbjuda tjänster är vanligtvis ett bra sätt för att tjäna pengar med hjälp av din blogg. Det kräver dock att du bygger upp ditt varumärke (din blogg) och skapar ett bra förtroende till dina läsare. Du kommer inte bli anlitad för att hålla ett föredrag om ingen vet vem du är eller kan styrka din expertis inom ditt område.

4. Digitala produkter

Sälj digitala produkter på din blogg för att tjäna pengar

En del bloggare tar fram en egen digital produkt till försäljning på sin blogg. Fördelen med digitala produkter är många; de kräver inget lagerutrymme och de går snabbt och enkelt att distribuera världen runt. Oftast kräver de generellt heller inte någon större investering från din sida.

Men hur tjänar man pengar på sin blogg med en digital produkt?

Du kan exempelvis ta betalt för:

 • En onlinekurs
 • En e-bok
 • Låst innehåll för medlemmar
 • Media (bilder, filmer osv.)

Om du träffar rätt med en e-bok kan du till och med bana vägen till ett liv som författare.

5. Fysiska produkter

Fysiska produkter kan leda till att du tjänar pengar hemifrån

Fysiska produkter är raka motsatsen till föregående inkomstkälla. Du kan tjäna stora pengar på din blogg genom att sälja fysiska produkter men det kommer också till ett högt pris. Lagerutrymme, tillverkningskostnader, fraktkostnader är bara några exempel på vad du behöver investera i.

Om du byggt upp en stor läsarbas och har en bra idé för en produkt kan det vara värt att satsa på.

Ett exempel på en fysisk produkt är att skriva och ge ut sin egen bok. Utöver detta får du förlita dig på din fantasi och vara kreativ. Kanske skriver du en matblogg och har en idé för ett nytt smart köksredskap?

Vanliga frågor om att tjäna pengar på en blogg

Nedan har jag sammanställt svaren på de vanligaste frågorna om att tjäna pengar på att blogga. Om du vill lära dig mer rekommenderar jag att läsa e-boken Tjäna pengar på din blogg som finns både hos Bokus och Adlibris.

Hur mycket pengar tjänar man på att blogga?

Det varierar kraftigt och beror på hur populär din blogg är. En del tjänar hundratusentals kronor i månaden och andra bara några hundralappar. Det finns ingen garanti för hur mycket du kan tjäna men om du är driven, kreativ och skriver om något unikt har du goda chanser för att lyckas.

Hur lång tid tar det innan man börjar tjäna pengar på sin blogg?

En viktig faktor för att lyckas är att skriva innehåll med högkvalitet och det tar tid. Utöver detta ska du sätta upp din blogg, marknadsföra den och bygga upp din läsarbas vilket också är tidskrävande.

Om du träffar rätt från början och något av ditt innehåll blir viralt kan det gå snabbt. Vanligtvis får du dock ge det 6 månader upp till ett år innan du märker om din blogg blir framgångsrik och du kan tjäna pengar hemifrån.

Hur startar man en blogg gratis?

Att starta en blogg behöver inte vara svårt. Det finns många gratis bloggplattformar att välja mellan, exempelvis WordPress, Blogg.se och Nouw.

Det viktigaste är att du kommer igång med att skriva och börja bygga upp din läsarbas. Därefter kan du i lugn och ro fundera på vilken plattform du vill använda.

Hur tjänar man pengar på en blogg?

Som denna guide tar upp finns det 5 populära inkomstkällor för att tjäna pengar på en blogg. Vilken eller vilka som fungerar bäst för dig beror bland annat på din nisch och expertis.

För att göra det lättöverskådligt har jag sammanställt alla fem i en infographic.

Dela gärna bilden nedan på din egen blogg eller i sociala medier!

5 metoder för att tjäna pengar på din blogg

Dela denna infographic på din sajt

3 tankar på “Så tjänar du pengar på din blogg (Komplett guide för 2019)”

 1. Toppenbra guide! 🙂 Har försökt lite med reklam men det går inget vidare. Ska kika på ett lämpligt affiliatenätverk som kan passa mig.

  Svara

Lämna en kommentar

Copy link
Powered by Social Snap