12 tips för hur du får trafik till din blogg

12 strategier för att få trafik till din blogg

Denna artikel innehåller annonser.

Under flera månader har du publicerat ett fyrtiotal blogginlägg men trafiken till din blogg ökar inte. Resultatet av detta har blivit att du har svårt att motivera dig och fortsätta skriva. Det känns som om du enbart skriver för dig själv.

Känner du igen dig?

Om så är fallet – här är en artikel om hur du driver trafik till din blogg.

Det är enkelt att börja blogga men svårt att bygga upp en stark läsarbas. För att lyckas med detta måste du driva trafik till din webbplats. Metoder finns det gott om och problemet är istället att din konkurrens är hög; alla vill ha så mycket trafik som möjligt. Alla har dock inte koll på vilka metoder som finns och i denna artikel går jag igenom 12 tips för att driva trafik till din blogg.

1. Sökmotoroptimera dina blogginlägg

Eftersom jag redan skrivit en ingående artikel om hur du sökmotoroptimerar dina blogginlägg kommer här en kort sammanfattning.

Det är viktigt att fånga dina läsares intresse och vara tydlig i din text. Resultatet av detta är följande; för det första är sannolikheten högre att en läsare delar med sig om de förstår din text. För det andra hjälper det sökmotorer att tolka och ranka ditt innehåll högre i sökresultaten. Båda två leder till mer trafik vilket pekar på att det är av enorm vikt att sökmotoroptimera inlägg.

2. Skriv högkvalitativt innehåll

Uttrycket ”Content is King” gör sig väldigt bra under denna punkt. Hur du skriver ditt innehåll är av stor betydelse för hur högt du rankas i Googles sökresultat. Men hur skriver du högkvalitativa blogginlägg?

Kortfattat har ett högkvalitativt innehåll bra:

 • Nyhetsvärde
 • Läsbarhet
 • Användarvänlighet
 • Struktur

Ett blogginlägg du lagt lite extra tid på kommer troligtvis att ranka högre i sökresultat än en snabbt skriven text. Tänk på att innehållet ska vara unikt, innehålla ett informativt värde och vara enkelt att läsa. Dra nytta av rubriker och styckesindelningar för att öka ditt innehålls läsbarhet.

Det säger sig självt, men om du rankar högre i Googles sökresultat kommer du också att få mer trafik till din blogg.

3. Se till att hålla ditt innehåll uppdaterat

Detta är ett enkelt och självklart tips; håll ditt innehåll uppdaterat. Ingen vill läsa en blogg som innehåller brutna länkar, gamla bilder eller tips från 2014.

Sök igenom din blogg efter brutna länkar (det finns verktyg för detta) och rätta till dem. När det gäller gamla blogginlägg kan du med fördel uppdatera och publicera dem på nytt. Om du exempelvis har det gamla inlägget ”5 tips för att lyckas på Instagram” med fakta från 2014, uppdatera innehållet efter aktuell information och publicera det på nytt som ”5 tips för att lyckas på Instagram (uppdaterat)”.

Uppdaterat innehåll leder till ökad trafik och att du behåller dina läsare.

4. Var aktiv på sociala medier

Du vinner mycket trafik genom att vara aktiv och engagera dig i sociala medier. Det räcker inte med att publicera dina blogginlägg, utan tänk också på att:

 • Svara på kommentarer till dina inlägg
 • Skriva kommentarer på andras inlägg
 • Följ och gilla andras innehåll (med fördel inom samma nisch som du själv)

Vidare är det viktigt att använda taggar på ett smart sätt i de sociala medier som stödjer det. Analysera vilka taggar som är populära för tillfället och försöka matcha in ditt innehåll mot dessa.

Driv trafik till din blogg med hjälp av sociala medier

Beroende på vad du skriver om kan sociala medier stå för olika mängd trafik till din webbplats. Om du bloggar om mode, smink, inredning eller bakning är sociala medier troligtvis ett väldigt bra forum för att fånga in trafik. Mindre bra nischar kan exempelvis vara bilar och tekniska guider.

Oavsett vad du skriver om är all trafik bra – särskilt för en nylanserad blogg. Glöm inte att lägga till adressen till din blogg i din profil!

Tips: Tänk även på mindre vanliga sociala medier som Pocket och Instapaper.

5. Samarbeta med andra bloggare

Att samarbeta med andra bloggare, helst inom din nisch, kan öka trafiken till din blogg. Gör ett projekt ihop och få dubbel exponering av era blogginlägg. Eller varför inte gästblogga hos varandra?

Många bloggare är öppna för samarbeten och det gäller att vara aktiv på deras blogg och sociala medier. Detta gör du genom att skriva kommentarer, gilla och dela deras innehåll. Till slut har du byggt upp en relation utan att du knappt vet om det – för jag lovar dig, även en ”etablerad” bloggare lägger märke till vilka som engagerar sig i deras innehåll. Efter att du byggt upp en relation komponerar du ett schysst e-postmeddelande (med lite smicker) till bloggaren. I många fall är bloggaren öppen för ett samarbete av något slag.

6. Kommentera på bloggar

Att skriva kommentarer på andra bloggar kan vara tidskrävande men är ett effektivt sätt för att synas på nätet. Det hjälper inte bara för ny trafik utan ger också sökmotorspindlar nya vägar in till din blogg. Detta leder till snabbare indexering av ditt innehåll eftersom spindlarna oftare kommer i kontakt med din webbplats.

Kommentarer är ett effektivt sätt att få mer besökare

Tänk på att skriva kvalitativa kommentarer som bidrar till diskussionen och inte t.ex. något i stil med ”bra blogginlägg!”. En mindre bra kommentar bidrar inte med något värde och kommer med största sannolikhet inte leda till mer trafik till din blogg. Om du istället visar dig påläst inom ämnet är chansen större att någon klickar in sig till din webbplats – vilket leder till ökad trafik.

7. Engagera dig i diskussionsforum

För diskussionsforum gäller samma regler som för kommentarer (se ovan); skriv kvalitativa texter för att skapa en tillit till dig och din blogg.

Exempel på diskussionsforum:

Det finns många diskussionsforum och försök skriva och vara aktiv på ett forum inom samma nisch som du själv skriver om.

8. Gästblogga

Att gästblogga är ett bra sätt att driva trafik till din blogg och är oftast win-win för både dig som skriver blogginlägget och för bloggen som publicerar det. Du får exponera din blogg och det du skriver om och den andra får ett gratis inlägg på sin blogg. Om du får chansen så se till att lägga lite tid på inlägget och att det har ett högkvalitativt innehåll med en eller flera länkar till din blogg.

Utöver att din blogg exponeras i form av blogginlägget, vilket leder till ökad trafik till din blogg, får du också en bakåtlänk (backlink) från en annan webbplats. Att antalet backlinks till din blogg är en stor faktor för hur högt upp du rankas hos Google är ingen hemlighet. Ju högre upp du rankas i Googles sökresultat – desto mer trafik får du. Detta gör gästbloggande till ett mycket effektivt sätt att driva trafik till din blogg.

9. Följ bloggar inom samma nisch och se vilka artiklar som går bra

Att spana på andra bloggar som skriver om liknande innehåll är ett underskattat tips. Leta upp de artiklar som har flest kommentarer och delningar – skriv därefter blogginlägg om samma ämne. Detta innebär att du publicerar innehåll som du med säkerhet vet är av intresse för dina läsare vilket ökar din trafik.

10. Skapa och dela infographics

En bild säger mer än 1000 ord är ett gammalt talesätt som även går att förankra till nätet och bloggar. En infographic är en visuell presentation av kunskap i olika former; punktlistor, mönster, trender och guider är några exempel. Den gemensamma nämnaren är att de presenteras i form av en bild.

Använd infographics för att få mer trafik till din blogg

Fördelarna med en infographic är många:

 • Enkel att dela både på blogg och sociala medier
 • Enkelt för din läsare att förstå kunskapen
 • Människor uppfattar en bild snabbare än text
 • Ökar sannolikheten att ditt innehåll blir viralt
 • Bidrar till ökad trafik till din blogg vid delningar

Om du inte har kunskapen eller verktygen för att skapa grafik själv finns alternativ på nätet. Några exempel på hemsidor som erbjuder detta är Snappa, Infogram och Venngage.

11. Tipsa andra sajter och journalister om ditt innehåll

Du har precis skrivit ihop ett mästerverk; innehållet är välskrivet, högkvalitativt och har ett högt nyhetsvärde. Nöj dig inte med att förlita dig på Googles sökresultat och sociala medier utan försök få ut innehållet till andra webbplatser.

Det finns många nyhetssajter och journalister som ber om att få tips – utnyttja detta till din fördel. Tipsa via e-post eller direkt på hemsidan och om du har tur kan ditt innehåll publiceras på en större webbplats. Resultatet av detta är oftast en massiv boost av trafik till din blogg.

12. Annonsera på nätet

Idag finns det många smarta sätt att annonsera på nätet via sociala medier. En stor favorit hos mig är Facebook där du kan rikta dina annonser till din specifika målgrupp. Anledningen till varför detta är så bra är dels; du sparar pengar, men du får också mer trafik (eftersom annonsen är riktad till din målgrupp).

Annonser på nätet är ett givet tillvägagångssätt för att få mer trafik

Utöver Facebook går det utmärkt att annonsera på exempelvis Instagram, Twitter och Google AdWords. Tänk på att det är viktigt att utforma annonsen på ett bra sätt och till rätt målgrupp för att maximera effekten.

Kom ihåg: ju mer trafik din blogg har – desto mer pengar kan du tjäna på ditt innehåll i slutändan.

Har du fler tips för att driva trafik till en hemsida eller blogg? Kommentera gärna och dela med dig av dina strategier!

6 tankar på “12 strategier för att få trafik till din blogg”

 1. Tack för bra tips! Känner du att du någon gång vill tipsa om en Inredningsblogg kan du gärna få lägga min på minnet 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Copy link
Powered by Social Snap