Starta blogg på Nouw

Nybörjarguide: Hur du startar en blogg på Nouw

Denna artikel innehåller annonser.

Nouw (uttalas som det engelska ordet Now) är en av nordens största bloggplattformar och används av många populära svenska bloggare. Valet mellan bloggplattformarna Nouw och WordPress är svårt och bottnar i följande fråga:

Föredrar du enkelhet framför anpassningsmöjligheter?

Om ditt svar är ja bör du fundera på att starta en blogg på Nouw. Föredrar du istället bra anpassningsmöjligheter kan du läsa min guide för WordPress.

Att starta en blogg ska vara enkelt och det är precis vad Nouw är. Priset för denna enkelhet är att du blir relativt låst i bloggplattformen och tvingas anpassa dig efter vad som är möjligt att göra. Detta är en stor skillnad mot WordPress som har goda möjligheter till anpassning med teman och tillägg.

Nouw har också andra fördelar:

 • Det finns en god gemenskap i bloggplattformen
 • Har snygga och professionella designmallar
 • Inbyggd modul för att tjäna pengar via Metapic

Även om det är enkelt att börja blogga med Nouw kan det behövas en guide för att komma igång snabbt. I denna artikel går jag igenom steg-för-steg hur du registrerar dig, designar din blogg och skriver ditt första blogginlägg. Utöver detta visar jag också hur du flyttar din befintliga blogg från WordPress till Nouw.

Starta en blogg på Nouw

Det första du behöver göra är att bli medlem på nouw.com. Följ länken eller gå till den officiella hemsidan och klicka på den gula knappen Bli medlem.

Såhär skapar du ett konto på Nouw
Skapa ett konto på Nouw

Skriv in namnet på din blogg, e-postadress och ett lösenord – klicka därefter på Skapa konto för att fullfölja registreringen.

Andra steget är att välja en designmall som kommer att användas som grund till din nya blogg.

Designmallar i Nouw: Det är enkelt att komma igång
Det finns ett antal färdiga designmallar i Nouw

Nouw erbjuder ett antal färdiga designmallar; välj den mall i listan till vänster som du tycker mest om och klicka därefter på den gula knappen Nästa.

Profilbild och sidhuvud i bloggen
Ladda upp profilbild och bloggens sidhuvud

I det tredje och sista steget kan du ladda upp en profilbild och ett sidhuvud till din blogg. Sidhuvudet är den stora bilden som syns högst upp på bloggen under huvudmenyn. För bästa resultat bör bilden för sidhuvudet vara minst 2880 x 1100 pixlar.

Ditt medlemskap på Nouw är klart
Din blogg på Nouw är redo att användas!

Svårare än så är det inte att starta en blogg på Nouw med de mest grundläggande inställningarna och utseendet. Du hittar bloggen på https://nouw.com/dinblogg (där du byter ut dinblogg till ditt eget namn).

Aktivera din nya blogg
Aktivera din nya blogg

Det sista du behöver göra är att aktivera ditt medlemskap. Ett meddelande har skickats till den e-postadress du angav vid registrering; klicka på länken Aktivera för att slutföra registreringen.

Troligtvis vill du göra bloggen lite mer personlig med din egen design och innehåll – häng med så går jag igenom hur du går vidare.

Inställningar på din Nouw-blogg

Efter att du registrerat din blogg är det dags att se över inställningarna i Nouw. Det finns relativt få inställningar och nedan kommer de viktigaste.

Klicka på din profilbild och ditt bloggnamn längst upp till höger när du är inloggad på Nouw och därefter Inställningar.

Presentation i Nouws profil
Din presentation i Nouw

Skriv en kort presentation om dig och vad din blogg handlar om; detta kommer att visas under din profil i Nouw. Om du vill bli kontaktad av andra bloggare inkluderar du din e-postadress (detta kan vara bra vid eventuella förslag till samarbeten).

Inställningar i Nouw - Kontouppgifter
Ange dina kontouppgifter

Dessa inställningar är ganska straightforward. Under Kontouppgifter anger du dina personliga uppgifter om dig själv så som namn, kön, ålder och språk.

Inställningar i Nouw - Notifieringar
Nouw skickar ut notifieringar vid händelser på din blogg

Det sista du bör göra under inställningarna är att se över dina Notifieringar. Här ställer du in vilka typer av e-postutskick och push-notiser du vill få. Om du är osäker på din konfiguration är standardinställningarna helt OK att använda.

Med detta är du klar med inställningarna och du kan gå vidare till designen av din blogg.

Designa din blogg

Designverktyget i Nouw är relativt enkelt att hantera och baseras på WYSIWYG (What You See Is What You Get). Du ser med andra direkt i verktyget hur din blogg kommer att se ut innan du publicerar ändringarna. Beroende på vilken designmall du valde vid registreringen ser bloggen ut på olika sätt. Designelement som skiljer kan vara färger, struktur och vilka moduler som är aktiverade.

Du hittar verktyget genom att gå till Din bloggdesign.

Designa din blogg hos Nouw
Nouws designverktyg

Du har fyra inställningar till ditt förfogande:

 • Designmall
 • Layout
 • Moduler
 • Bakgrunder

Dessa hittar du längst upp till vänster i designverktyget.

Välj den designmall du vill arbeta med och därefter layout och bakgrund. Dra de moduler du vill använda till förhandsvisningen av din Nouw-blogg för att skapa en bra struktur.

När du är nöjd klickar du på Publicera längst upp till höger.

Skriv ditt första inlägg på Nouw

För att publicera ditt första inlägg navigerar du till Din bloggnytt inlägg. Här finns fält för rubrik, olika typer av block (innehåll) och layouter.

Hur du skriver och publicerar ditt första blogginlägg på Nouw
Skriv och publicera ditt första blogginlägg i Nouw

För att välja vad ett block ska innehålla kan du antingen dra och släppa en bild ovanpå blocket eller klicka för att välja typ av innehåll. Till ditt förfogande har du typerna Text, Rubrik, Video/Musik och Omröstning.

För att lägga till ytterligare block klickar du på det lilla fältet för Dra och släpp bild eller klicka.

Längst upp på sidan har du verktyg som anpassar sig efter det block du arbetar med. Om du exempelvis arbetar med ett textblock finns verktyg som fetstilt, kursiv, storlekar, färger, justeringar osv.

Blogginlägg - Inställningar
Inställningar för ditt blogginlägg

När du känner dig redo för att publicera inlägget ser du över inställningarna för kategorier, kommentarer och utvald bild (huvudbilden för inlägget). Ett tips är att förhandsgranska inlägget innan du publicerar det.

Flytta en blogg från WordPress till Nouw

Om du redan har en blogg erbjuder bloggplattformen ett verktyg för att flytta allt ditt befintliga innehåll till Nouw. Verktyget stödjer ett antal av de stora bloggplattformarna så som blogg.se, bubbleroom.se, myshowroom.se, weebly.com och sist men inte minst wordpress.com.

Exportera från fil

Det finns två metoder för att importera innehållet från din gamla blogg. Det första är med hjälp av en XML-fil som du exporterar från nuvarande blogg och importerar i Nouw. I detta exempel har jag använt mig av en WordPress-blogg.

Exportera XML-fil i WordPress för att importera på Nouw
Exportera innehåll från WordPress

Logga in till din administrationspanel i WordPress och gå till VerktygExportera. Välj att exportera Allt innehåll och klicka på Ladda ner exportfil. Spara filen på din dator och gå vidare till nedan steg.

Importera din gamla blogg i Nouws verktyg
Nouw erbjuder ett verktyg för att importera innehållet från din gamla blogg

På din nya blogg hos Nouw navigerar du till Din bloggimportera din gamla blogg. Välj om du vill importera bilder från alla domäner och klicka därefter på Importera fil.

Importera från url

Den andra metoden går ut på att du kopierar en kod från din Nouw-blogg och lägger till i ett blogginlägg på din gamla blogg. Detta är för att Nouw ska kunna verifiera att du äger bloggen du försöker importera.

Importera din nuvarande blogg med url
Importera innehåll från url

När du har publicerat eller redigerat ett befintligt inlägg på din blogg anger du adressen till den i Nouw.

Till sist klickar du på Importera bloggen för att slutföra importen.

Vanliga frågor om att blogga på Nouw

Här har jag samlat de vanligaste frågorna och svaren om att starta blogg på Nouw.

Varför ska jag välja Nouw före andra bloggar?

Som ny bloggare är Nouw en bra utgångspunkt på grund av sin enkelhet. Att starta en blogg på Nouw tar inte lång tid och du kan ha din blogg klar inom någon timme. En annan fördel är den stora gemenskapen du får med övriga bloggare via nätverket som Nouw erbjuder. Sist men inte minst har bloggplattformen ett mycket professionellt utseende och är anpassningsbart efter ett flertal färdiga designmallar.

Hur skapar jag en populär blogg?

För att din blogg ska bli populär och få många besökare krävs mycket arbete. Hitta din nisch, exempelvis en bakblogg eller inredningsblogg, och gör ditt bästa för att hålla dig inom den. Du skriver inte bara för dig själv utan också dina läsare – därav är det viktigt att försöka förstå vad dina besökare vill läsa om. Marknadsför dig själv både på din blogg och i sociala medier för att bygga upp ett varumärke. Detta leder också till att du skapar ett band och förtroende mellan dig och dina läsare, vilket innebär popularitet.

Hur kan man tjäna pengar på sin blogg på Nouw?

Något som är fiffigt med Nouw är det inbyggda stödet för att tjäna pengar via Metapic. Genom att tagga och rekommendera produkter i dina blogginlägg får du en viss provision för varje köp du förmedlar. Att aktivera tjänsten i Nouw är enkelt för dig som är över 16 år.

Utöver Metapic kan du tjäna pengar på många sätt med din blogg; reklam, affiliatenätverk, tjänster och produkter.

Om du uppskattade guiden – dela gärna i sociala medier!

Har du frågor eller stött på ett problem? Skriv en kommentar nedan så hjälper jag dig!

7 tankar på “Nybörjarguide: Hur du startar en blogg på Nouw”

  • Kul att du gillade den!
   Jag har inte provat just Metapic men det fungerar i stort sett som de flesta andra affiliatenätverk. Du rekommenderar en eller flera produkter med hjälp av länkar eller bildkollage och får därefter betalt för de kunder som förmedlas.
   Lycka till med bloggandet 🙂

   Svara
 1. Hej,

  Tack för en bra guide. Jag har en klass på 16 stylistelever som tänkte starta var sin blogg på nouw. För över hälften av dem (och för mig själv som redan har en befintlig blogg) så har det strulat då det inte ens går att ladda upp sidan, det står bara och tuggar. För andra går det inte att uppdatera info. Har ni några tips?

  Svara

Lämna en kommentar

Copy link
Powered by Social Snap