Skicka din Sitemap.xml till Search Console

Hur du skickar in din webbplatskarta till Google Search Console

Denna artikel innehåller annonser.

Google Search Console är ett kraftfull verktyg och är ett måste för din blogg. Du får bland annat detaljerade rapporter över hur ofta dina sidor exponeras i sökmotorn och hur många klick respektive sida får. Genom att skicka in din Sitemap.xml (webbplatskarta) får du dessutom tips om förbättringar som kan göra att din hemsida presterar bättre.

Utöver detta är det också ett bra sätt för att tipsa Google om att din nya blogg existerar så att den indexeras snabbare.

Exponeringar och klick i Google Search Console
Exponeringar och klick i Googles sökresultat

I denna artikel förutsätter jag att du redan har skapat en webbplatskarta (Sitemap.xml-fil) med t.ex. WordPress-pluginen Yoast SEO (rekommenderas).

Vad är en webbplatskarta?

En webbplatskarta är en XML-fil som innehåller länkar till alla sidor (inklusive inlägg) på din blogg. Webbplatskartan hjälper sökmotorer att hitta viktigt innehåll så att det kan indexeras. Utöver hänvisningar till dina sidor kan den också innehålla detaljerad information om exempelvis bilder, videor och när innehållet publicerades eller uppdaterades. Förenklat sett kan filen ses som en innehållsförteckning över din webbplats.

Skapa en ny egendom och verifiera ägarskap

Om du inte redan har ett Google-konto kan du skapa ett här. Gå därefter till den officiella sidan för Search Console och logga in med dina uppgifter.

Börja med att lägga till en ny egendom och följ instruktionerna. För att koppla samman gratistjänsten Search Console med din webbplats måste du verifiera ditt ägarskap. Det finns ett antal olika sätt för att verifiera och om du följde min guide för att komma igång med Google Analytics i WordPress kan du använda Google Analytics som verifieringsmetod.

Verifiera ägarskap i Search Console
Verifiera ägarskap i Google Search Console

Om du inte har Google Analytics aktiverat på din blogg – välj då den verifieringsmetod som passar dig bäst. Det förvalda alternativet är att föredra om du har åtkomst till ditt webbhotell via FTP-protokollet.

Tips: Om du använder Yoast SEO kan du verifiera ditt ägarskap genom att logga in till din WordPress-panel och därefter gå till SEOSearch Console och klistra in din HTML-tagg.

Efter att ha verifierat ägarskapet av din webbplats och tagit fram din webbplatskarta är du reda att skicka in den. Tänk på att webbplatskartan ska vara placerad i root-katalogen av din blogg, t.ex. http://www.dinblogg.se/sitemap.xml.

Skicka in din webbplatskarta (Sitemap)

För att skicka in din webbplatskarta går du till Webbplatskartor i menyn till vänster.

Webbplatskartor i Search Console
Webbplatskartor i Search Console

Ange adressen till webbplatskartan (t.ex. http://www.dinblogg.se/sitemap.xml) och klicka på Skicka. På samma sida, nedanför, ser du vilka webbplatskartor som tidigare skickats in, vilken status de har och hur många sidor som lästs in.

Ny Sitemap
Lägg till ny webbplatskarta

Det kan ta lite tid innan Google läser in webbplatskartan och indexerar sidorna – särskilt om din blogg är ny. Vidare kan ta det ta flera dagar för Google Search Console att analysera och ge tips om förbättringar på din webbplats.

Lyckad webbplatskarta
En lyckad webbplatskarta

När allt är färdigt och Google hunnit analysera din blogg kan du bland annat:

  • Optimera ditt innehåll med hjälp av sökanalysrapporten
  • Se vilka sidor av din blogg som indexerats av Google
  • Få reda på problem med din webbplats och hur du åtgärdar dem
  • Se statistik över exponeringar och klick samt hur dina sidor presenteras i sökresultat

Om du skulle stöta på ett problem eller har en fundering är du välkommen att skriva en kommentar nedan.

Lämna en kommentar

Copy link
Powered by Social Snap