Säkerhet i WordPress - 7 enkla och effektiva metoder

7 enkla och effektiva metoder för öka säkerheten i WordPress

Denna artikel innehåller annonser och affiliatelänkar.

WordPress är en av världens största bloggplattformar och används till över en tredjedel av alla hemsidor på internet. Detta är dock inte enbart positivt utan dess populäritet ökar också risken för att bli utsatt för ett säkerhetsintrång.

I grund och botten kan WordPress klassas som säkert när du startar en blogg. Det är när du börjar installera tillägg och teman som de stora säkerhetsbristerna kan exponeras. I värsta fall kan en sårbarhet leda till att din blogg infiltreras och allt, eller stora delar, av ditt innehåll försvinner.

För att skydda dig mot intrång behöver du säkra upp din WordPress blogg.

I denna artikel hittar du enkla och effektiva metoder för att göra din blogg mer säker. Kom ihåg: en hemsida eller en blogg kan nästan aldrig vara 100 % säker men det finns en hel del förebyggande åtgärder.

Följande 7 metoder kräver nästintill inga tekniska kunskaper och är små enkla ingrepp för att göra din WordPress-blogg mer säker.

Varför är det viktigt att göra WordPress säkert?

WordPress är en av de största bloggplattformarna vilket leder till att det också blir en stor måltavla för hackers. Nedan rapport från i år är gjord av IT-säkerhetsföretaget Sucuri och tydliggör skillnaden i angrepp mot WordPress jämfört med andra bloggplattformar.

Tänk på säkerheten - Andel angrepp mot bloggplattformar 2018
Andel angrepp mot bloggplattformar under 2018

WordPress stod för hela 90 % av angreppen under 2018 vilket ger oss ett tydligt svar på frågan i rubriken till detta avsnitt.

Utöver risken att förlora allt ditt innehåll om du utsätts för ett intrång påverkar det också trafiken till din blogg. Det är vanligt att förövarna lägger in dåliga länkar från din webbplats vid ett intrång vilket leder till att sökmotorerna sänker värdet av din domän. I och med detta kommer det att bli svårt att ranka högt med dina sökord igen.

Låt oss därför gå igenom vilka enkla medel du kan göra för att säkra upp din WordPress-blogg.

1. Håll WordPress, teman och tillägg uppdaterade

Det första du bör göra är att uppdatera WordPress om du inte redan har gjort det.

Håll WordPress uppdaterat
Se till att ha den senaste versionen av WordPress

Emellanåt släpps nya versioner av WordPress som kan innehåll viktiga uppdateringar som täpper till säkerhetshål. Se därför till att uppdatera till den senaste versionen så fort som möjligt då det ökar säkerheten för din blogg.

Kompatibilitet för WordPress
Uppdatera även de tillägg och teman som aktiverats

Det finns flera hundratusentals teman och tillägg till WordPress och sannolikheten är stor att du har installerat något av dessa. Precis som med WordPress är det också av stor vikt att du håller dessa uppdaterade. Jag brukar avvakta ett par dagar tills jag ser att tillägget eller teman stödjs av den nya versionen av WordPress.

Att hålla WordPress, teman och plugin uppdaterade är något av det bästa du kan göra för att öka säkerheten för din blogg.

2. Använd starka lösenord och användarnamn

En mycket enkel och effektiv metod för att skydda sig mot intrång är att använda starka lösenord och användarnamn. Ett användarnamn som admin är vanligt förekommande och är därför något som hackare provar först. Använd istället ett användarnamn som är mindre vanligt – gärna med en blandning av små och stora tecken samt siffror.

Öka säkerheten i WordPress med starka lösenord och användarnamn
Ett starkt lösenord och användarnamn höjer säkerheten

När det kommer till lösenord gäller samma princip som ovan för att öka säkerheten. Idag har vi många digitala konton att hålla reda på och det blir lätt att man använder samma lösenord till det mesta. Detta är ett av de största misstagen du kan göra. Om en hackare kommer åt ditt lösenord på exempelvis Instagram och du har samma lösenord på Facebook och Twitter; då får personen plötsligt tillgång till alla dina sociala medier.

Att använda starka lösenord och användarnamn gäller inte bara WordPress utan även allt kringliggande. Det kan t.ex. vara inloggningsuppgifter till ditt webbhotell eller FTP.

Slutligen är ett tips att ändra ditt lösenord ungefär en gång i halvåret för att säkra upp WordPress.

3. Välj ett välkänt och säkert webbhotell

En säker blogg beror inte enbart på WordPress utan också vilket webbhotell du använder. Webbhotellet är den server där dina filer och databas lagras för att din blogg ska bli synlig på internet.

Ett bra webbhotell bör:

  • Övervaka trafiken efter misstänkt aktivitet
  • Hålla mjukvara på servern uppdaterad
  • Ha skydd för att stoppa vissa typer av attacker

Exempel på svenska och välkända webbhotell är Loopia eller One.

Om du idag använder ett mindre känt webbhotell till din blogg eller är missnöjd med säkerheten kan du flytta din WordPress-installation.

4. Regelbundna säkerhetskopior (backups)

Något av det bästa du kan göra är att spara regelbundna säkerhetskopior av din blogg ifall du råkar ut för ett intrång. Med en säkerhetskopia kan du snabbt återställa din blogg efter att du fått tillbaka kontrollen av din webbplats.

Det finns många tillägg till WordPress som hjälper dig med säkerhetskopior; två exempel är VaultPress. och UpdraftPlus.

Hur ofta du bör spara en säkerhetskopia beror på hur ofta du publicerar nya blogginlägg. En praxis är att spara en backup varje gång du har publicerat nytt innehåll på din blogg.

Spara säkerhetskopior i molnet
Spara säkerhetskopior i en molntjänst

Se till att spara dina säkerhetskopior på en plats som är säker från ett eventuellt intrång (dvs. inte på samma server som din blogg). Ett råd är att spara dem till en molntjänst som exempelvis Dropbox eller OneDrive.

5. Använd SSL för säker trafik av data

Idag är det vanligt att webbplatser använder Secure Sockets Layer (SSL) för säker överföring av data. Tidigare var SSL i princip nästan bara ett måste för webbplatser som hanterade känsliga data så som bankkort- eller personuppgifter.

SSL krypterar data och ökar säkerheten på din blogg
SSL ökar säkerheten på din blogg genom kryptering

Ett SSL-certifikat krypterar den data som skickas mellan din webbplats och dina besökare vilket leder till ökad säkerhet för både dig och dina besökare. En säker och krypterad webbplats brukar indikeras med ett hänglås i din webbläsare.

Utöver säkerheten är SSL också en bidragande faktor till att din ranking ökas på Google eftersom sökmotorn värdesätter säkra webbplatser före osäkra.

För att göra din blogg mer säker finns ett antal olika tillvägagångssätt för att aktivera SSL:

  • Aktivera via ditt webbhotell
  • Aktivera via gratistjänsten Let’s Encrypt
  • Manuell installation via ett företag som erbjuder certifikat

Idag finns det ingen anledning till att inte använda SSL för att säkra WordPress då det ofta ingår i ditt webbhotell eller kan installeras gratis.

6. Öka säkerheten med tillägg

Det finns många säkerhetsaspekter när det kommer till din blogg, bland annat; övervakning av misstänkt aktivitet eller filändringar, virusgenomsökningar och säkerhetsnotifieringar.

Varför göra det själv när det finns tillägg som kan göra det åt en?

Sucuri - Ett säkerhetstillägg till WordPress
Sucuris tillägg till WordPress hjälper till att hålla din blogg säker

Ett populärt säkerhetstillägg till WordPress är Sucuri som gör precis detta åt dig. Du kan installera det direkt från administrationspanelen i WordPress eller manuellt från den officiella nedladdningssidan.

7. Ha ett allmänt säkerhetstänk

Sist men inte minst vill jag tipsa om att ha ett allmänt säkerhetstänk med hur du använder din dator. Se till att ha ett bra AntiVirus-program installerat samt en brandvägg (den inbyggda brandväggen i Windows duger gott och väl).

Spara dina lösenord säkert och besök inte webbplatser som kan innehålla skadlig kod. För att skydda dig ytterligare mot skadlig kod kan du använda ett tillägg så som NoScript eller AdBlock i din webbläsare.

Har du fler tips för att öka säkerheten i WordPress? Skriv gärna en kommentar nedan!

Lämna en kommentar

Copy link
Powered by Social Snap