WordPress Plugins - Installation & aktivering

Hur du installerar en plugin i din WordPress-blogg

Denna artikel innehåller annonser.

Har du tröttnat på kommentarer fyllda med spamlänkar eller behöver lite riktlinjer för att komma igång med sökmotoroptimering av din blogg? Det finns en uppsjö plugins till WordPress som kan hjälpa till med just detta. En plugin är ett tillägg som kompletterar, lägger till funktionalitet eller gör bloggen bättre på något sätt. Ett populärt exempel är Yoast SEO som analyserar ditt innehåll och visar tips på hur du kan förbättra dina inlägg mot sökmotorer. Detta är ett oerhört viktigt verktyg om du vill nå målet med att tjäna pengar på din blogg.

Det finns två metoder för att installera plugin i en blogg som snurrar på WordPress; det inbyggda verktyget för att söka efter- och installera plugins eller manuell installation. Valet är ditt och i slutändan kommer resultatet att bli detsamma oavsett vilken du väljer.

Metod 1: Installera plugin via WordPress hemsida

För att installera en plugin går du till TilläggLägg till nytt efter att du loggat in på din blogg.

Nytt tillägg i WordPress
Lägg till ett nytt tillägg i WordPress

Tiotusentals tillägg finns tillgängliga i katalogen och du kan söka eller bläddra bland populära plugins. Ett tips om du nyligen kommit igång med att blogga är att se över de som listas under rubriken Rekommenderat.

Katalog över WordPress-plugins
Katalog över plugins

När du hittat tillägget du vill installera klickar du på Installera nu. Fyll i dina FTP-uppgifter om du inte redan har gjort det och klicka på Fortsätt.

Ge hemsidan åtkomst att ansluta mot FTP
Fyll i dina uppgifter och ge hemsidan åtkomst att ansluta mot FTP

Det valda tillägget installeras och återfinns under TilläggInstallerade tillägg men aktiveras dock inte per automatik. För att aktivera klickar du på Aktivera vid pluginets namn i listan.

Aktivera ditt plugin
Aktivera ditt plugin

Ditt nya tillägg är nu installerat, aktiverat och redo att användas. Plugins yttrar sig på olika sätt beroende på dess syfte och funktion. En del skapar ett nytt val i vänstermenyn medan andra arbetar undangömt för att göra blogglivet enklare för dig.

Metod 2: Manuell installation av WordPress-plugin

Manuell installation av en plugin i WordPress tar inte mycket längre tid än metoden ovan men kräver att du använder din dator som mellanhand när du laddar hem pluginet. Börja med att gå till WordPress katalog över tillägg, sök upp det du vill installera och ladda ner dess ZIP-fil. Extrahera filerna och anslut mot ditt webbhotell med en FTP-klient. (Om du hellre vill ladda upp ZIP-filen direkt på hemsidan kan du göra det under TilläggLägg till nyttLadda upp tillägg).

Ett manuellt installerat plugin
Ett manuellt installerat plugin

Gå till bloggens huvudkatalog där du installerade WordPress och navigera in i /wp-content/plugins. Ladda upp filerna till denna plats och installationen av ditt plugin är slutförd. Tänk på att pluginet måste aktiveras under TilläggInstallerade tillägg innan du kan börja använda det.

2 tankar på “Hur du installerar en plugin i din WordPress-blogg”

 1. Hej!
  Jag kan (bland annat) inte installera plugin på grund av att ”jag måste uppgradera till Premium” enligt WordPress. Stämmer verkligen det? Jag har nämligen installerat plugins tidigare utan att ha en betald WordPress, så är lite förvirrad här.

  Tack på förhand,
  Louise

  Svara
  • Hej!

   Det låter mycket märkligt, du ska inte behöva någon särskild version av WordPress för att installera plugins. Vilket plugin försöker du installera? Det kan vara så att du behöver en slags premiumversion av själva pluginet.

   Hälsningar,
   Niklas

   Svara

Lämna en kommentar

Copy link
Powered by Social Snap