Hur du väljer rätt domännamn till din blogg

Hur du väljer rätt domännamn till din blogg

Denna artikel innehåller annonser.

En domän, exempelvis bloggteknik.se, är ditt digitala namn på internet och det är detta som dina besökare slår upp i webbläsaren för att komma till din blogg. Domännamnet är något av det viktigaste du har eftersom det förhoppningsvis leder till att bli det varumärke som gör att du kan leva på att blogga.

I många fall används underdomäner till populära bloggplattformar så som dinblogg.wordpress.com eller dinblogg.blogspot.com. Detta är något du vill undvika och istället köpa en egen domän. Beroende på vilken återförsäljare du väljer kostar en .se-domän mellan 100-200 kr/år och är ett lågt pris att betala för att ge din blogg ett professionellt ansikte utåt.

Det finns ett antal olika faktorer du bör tänka på när du ska köpa domän:

  1. Välj en .se-domän om du bloggar på svenska men om du vill nå en internationell publik är en .com-domän att föredra. Det går utmärkt att ha flera domäner som pekar mot samma blogg. Du kan exempelvis komplettera dinblogg.se med dinblogg.nu.
  2. Enkelt är bäst; ditt domännamn ska vara enkelt att komma ihåg, uttala och skriva. Detta medför att det blir lättare för andra att prata om din blogg i vardagen. En riktlinje är att hålla sig till maximalt 12 tecken.
  3. Be dina vänner om råd. När man funderat länge på ett domännamn är det lätt att glömma bort vikten av att det ska återspegla innehållet du bloggar om.
  4. Registrera domänen så fort du bestämt dig innan någon annan hinner före. Domännamn är en het marknad och en bra domän försvinner snabbt.

För att kontrollera om en domän är ledig kan du använda IIS söktjänst Vem har domänen?

Mitt sista råd är att vara kreativ och följ stegen ovan. Hitta ett namn som låter bra både när du tänker och säger det, inte är krångligt och anknyter till vad din blogg handlar om.

Lämna en kommentar

Copy link
Powered by Social Snap