Skriv högkvalitativt innehåll på din blogg och öka trafiken

Boosta din trafik med högkvalitativt innehåll på din blogg

Denna artikel innehåller annonser.

Googles sökalgoritm är under ständig utveckling och ingen vet exakt hur den fungerar eller vilka variabler som är viktiga. Det vi med säkerhet vet idag är att kvaliteten på ditt innehåll är extremt betydelsefull för att rankas högt i Googles populäritetstävling. Tidigare kom du en bra bit på vägen med mycket innehåll och bakåtlänkar oavsett kvalité – men detta är passé.

Hur avgör vi vad som är högkvalitativt innehåll (high-quality content) och vad som är dåligt?

Det finns många faktorer som påverkar din ranking i Googles sökresultat; on-page SEO, bakåtlänkar, metadata – men allt börjar med ditt innehåll. Du publicerar inlägg efter inlägg men ändå ser du ingen skillnad för hur dina blogginlägg rankas och dina organiska klick är oförändrade i Search Console. Kanske har du publicerat i ett så högt tempo att du tappat fokus på kvalitén i ditt innehåll.

Om du inte redan har läst mina tips om hur du sökmotoroptimerar dina blogginlägg är detta något som går hand i hand med hur du skriver högkvalitativt innehåll.

Vad är högkvalitativt innehåll på din blogg?

Nyckelord och sökord är inte det enda som är viktigt när det kommer till att rankas högt i sökresultat. Utöver detta måste du också lägga vikt vid användarvänlighet, läsbarhet och uppbyggnaden av ditt innehåll. Det finns inget självklart tillvägagångssätt för att mäta kvaliteten på ditt innehåll utan istället får vi förhålla oss till ett antal riktlinjer.

Låt oss gå igenom vad du bör tänka på för att säkerställa högkvalitativa blogginlägg:

1. Unikt innehåll lägger grunden för ett blogginlägg med hög kvalitet

Att ditt blogginlägg har ett unikt innehåll är A och O när det kommer till hög kvalitet. Många är mätta på att läsa om samma saker därav vikten av att skriva om något som är nytt. Nytt och aktuellt innehåll leder till att dina besökare tycker att din blogg är intressant och är ett bra sätt för att öka din läsarbas.

Ett högkvalitativt innehåll är bättre än mycket innehåll med låg kvalitet
Kvalitet före kvantitet kommer i längden öka trafiken till din blogg

Att kopiera innehåll kan rent av skada din blogg eftersom sökmotorer straffar så kallat duplicate content (dubbelt innehåll). Detta leder till att du förlorar ranking i sökresultat och i värsta fall att du tas bort från sökmotorn helt och hållet.

2. Innehållet ska ha ett informativt värde

Ditt innehåll ska bidra med ett värde till webben och inte läggas i högen med redan avverkade ämnen. Ett informativt värde hittar du exempelvis i innehåll som:

  • Ger svar på en fråga
  • Visar ett tillvägagångssätt för att åstadkomma något
  • Har ett underhållningsvärde
  • Är förankrat till en aktuell händelse

Ett unikt innehåll som bidrar med ett värde banar vägen för att rankas högt på Google.

3. Faktagranska och använd korrekt grammatik och stavning

Det är inte bara dina läsare som lägger stor vikt vid hur enkelt det är att förstå ditt innehåll utan också sökmotorer. Därav bör ditt innehåll vara skrivet så okomplicerat som möjligt.

Läs igenom dina texter och ta gärna hjälp av någon annan som kan korrekturläsa.

Ett tips är att skriva utkasten av dina blogginlägg i exempelvis Microsoft Word som automatiskt indikerar om du stavar fel eller använder felaktig grammatik. När du känner dig klar flyttar du in det i ditt bloggverktyg för vidare puts och faktagranskning innan publicering.

4. Tydlighet och struktur är viktigt för ett kvalitativt innehåll

Förutom korrekt grammatik och stavning är det viktigt att tänka på strukturen och tydligheten i ditt innehåll. Ta hjälp av rubriker, styckesindelningar och punktlistor för att förbättra läsbarheten av ditt innehåll vilket leder till att besökaren stannar på din webbplats.

Struktur, läsbarhet och styckesindelningar är viktigt för att skapa ett innehåll med hög kvalitet
Struktur och läsbarhet är viktigt för ett högkvalitativt innehåll

Precis som ovan är ett tips att använda Microsoft Word eller liknande för att på så vis enklare skapa en struktur för ditt innehåll. Ytterligare en fördel med detta är att du inte är beroende av en internetuppkoppling för att skriva ditt innehåll.

5. Ett högkvalitativt blogginlägg innehåller inga distraktioner

Det är viktigt att behålla dina besökare efter att de klickat in på din webbplats. En avgörande faktor för detta är att inte ha för många element som kan distrahera läsaren. Distraktioner kan exempelvis vara annonser eller målkonverteringar i form av ett nyhetsbrev.

Avvisningsfrekvensen påverkar din ranking i sökresultat
En låg avvisningsfrekvens indikerar innehåll med hög kvalitet

Sökmotorer kanske inte bryr sig om distraktioner, men om du har ett högt värde för avvisningsfrekvens påverkar det din ranking i sökresultat. En avvisning innebär att besökaren lämnar din webbplats innan de läst ditt innehåll.

6. Skapa ett innehåll som kan återvändas

Försök skriva ett innehåll som är så bra att dina läsare skulle kunna bokmärka eller dela det. Exempel är bland annat:

  • Innehåll förankrat till en aktuell händelse med trovärdiga källor
  • En guide eller instruktioner för att åstadkomma något

Ett högkvalitativt innehåll ska ha en lång livstid och inte bli inaktuellt fort. Se även till att uppdatera gamla blogginlägg så att de förnyas och blir relevanta idag.

Slutsats

För att lyckas på nätet bör ditt innehåll vara kvalitetssäkrat enligt ovan riktlinjer och kanske innebär det att du måste lägga mer tid på research, faktagranskning och redigering. Ditt innehåll ska vara så kvalitativt att en stor och välkänd sajt skulle kunna länka till ditt innehåll (eller hänvisa till) – det är först då du med säkerhet vet att du nått ett högkvalitativt innehåll.

Att publicera högkvalitativt innehåll på din blogg ökar inte bara din ranking utan stärker också din trovärdighet som bloggare. Detta leder i sin tur att du får mer trafik eftersom dina läsare litar på det du publicerar. Nästa gång du skriver ett nytt blogginlägg, tänk på ovan riktlinjer och se om du lägger märke till en förbättring i antal besökare.

Vill du får fler tips för hur du startar en framgångsrik blogg? Följ Bloggteknik på Facebook eller Instagram för att inte missa de senaste artiklarna!

Lämna en kommentar

Copy link
Powered by Social Snap