WordPress Blogg - Manuell installation

Guide: Hur du installerar WordPress

Denna artikel innehåller annonser och affiliatelänkar.

WordPress är det dominerande verktyget när det kommer till att starta en gratis blogg. Över 30 % av världens hemsidor är byggt på WordPress-bloggar och den största anledningen är att det är enkelt. Det är så enkelt att företag som t.ex. Loopia, One och Binero erbjuder en så kallad 1-klicksinstallation av plattformen.

Är din dröm att säga upp dig från jobbet och tjäna pengar på att blogga?

Då har du hamnat rätt. I denna guide går jag igenom steg-för-steg hur du installerar WordPress och kommer igång med att blogga.

Om du istället vill blogga på Nouw kan du läsa min guide för hur du startar en blogg på Nouw.

Guiden är avsedd för dig som vill installera en WordPress blogg manuellt och är en del av den kompletta WordPress-guiden.

Se till att ha åtkomst till nedan punkter innan du börjar med installationen:

  1. Installationsfiler för WordPress: Ladda ner den senaste versionen från den officiella nedladdningssidan och spara till en lättillgänglig plats på din dator.
  2. FTP-uppgifter för ditt webbhotell (i guiden visar jag hur du skapar en webbplats och får tillgång till dessa uppgifter).
  3. Åtkomst till din databas via exempelvis ett webbaserat gränssnitt, phpMyAdmin eller terminal (i guiden visar jag hur du skapar en databas och får tillgång till dessa uppgifter).

Skapa en webbplats

Vi börjar med att skapa en ny webbplats på webbhotellet där bloggen kommer att installeras. Tillvägagångssättet varierar beroende på vilket webbhotell du har men ser ungefär ut på samma vis hos alla. Idag har webbhotellen webbaserade gränssnitt för att administrera sina webbplatser och i guiden används Binero som exempel.

Skapa en webbplats - Steg 1
Logga in på ditt webbhotell och administrera dina webbplatser
Skapa en webbplats - Steg 2
Lägg till en ny webbplats

Har du inte registrerat en domän tidigare kan du först läsa mina tips om hur du väljer rätt domännamn.

Skapa en webbplats - Steg 3
Fyll i din domän och välj typ av webbplats: Linux/Apache

Efter dessa tre steg har du skapat en ny webbplats där vi kommer att installera WordPress-bloggen. Det är viktigt att spara de uppgifter som visas på skärmen efter åtgärden då de kommer att behövas längre ner i guiden.

Skapa en databas

En databas används för att lagra data och det är i denna som bland annat en bloggares inlägg, kommentarer och sidor sparas. Precis som när vi lade till webbplatsen finns oftast ett webbaserat gränssnitt för att skapa en databas på ditt webbhotell.

Skapa en databas - Steg 1
Välj MySQL som databastyp
Skapa en databas - Steg 2
Lägg till en ny databas

Namnet för din databas spelar inte särskilt stor roll utan ange något som representerar din blogg – förslagsvis din domän (utan domänändelse).

Skapa en databas - Steg 3
Ange namnet på databasen och tilldela användaren ett starkt lösenord

Var uppmärksam på att spara de uppgifter som du angivit då de behövs i nästa steg.

Vi är nu klara med alla förberedelser och kan gå vidare med att installera din WordPress-blogg.

Installation

Börja med att extrahera installationsfilerna från den komprimerade ZIP-filen (wordpress-X.X.X-sv_SE.zip) som du tidigare laddade hem från WordPress hemsida. Öppna valfri FTP-klient, förslagsvis FileZilla eller WinSCP och anslut mot ditt webbhotell. Om du har följt denna guide anger du de uppgifter som du sparade i samband med att du skapade din webbplats och i annat fall kan du kontakta ditt webbhotell.

Beroende på vilket webbhotell du har kan strukturen skilja sig åt. Det vanligaste är att rotkatalogen för din webbplats är lokaliserad i /dinblogg.se/public_html/ och det är till denna katalog du laddar upp de extraherade installationsfilerna:

WordPress installationsfiler
WordPress installationsfiler

Vi har nu kommit till ett läge då vi kan starta installationen genom att gå till:

http://dinblogg.se/wp-admin/install.php (där du givetvis byter ut dinblogg.se till ditt egna domännamn).

Minns du uppgifterna du sparade när du skapade databasen tidigare? Nu behöver du dem för att gå vidare med installationen.

Installation av WordPress hemsida - Steg 1
WordPress-installation

Databasvärd är värdnamnet du fick när databasen skapades. I de fall du inte får ett värdnamn från webbhotellet är det i regel localhost. Fyll i dina databasuppgifter och klicka på Skicka.

Installation av WordPress hemsida - Steg 2
Något gick fel!

De flesta kommer att mötas av ovan sida men det är inget allvarligt problem. Följ instruktionerna och skapa konfigurationsfilen wp-config.php (alternativt döp om den befintliga wp-config-sample.php). Öppna därefter wp-config.php med valfri texteditor, t.ex. Visual Studio Code och ersätt innehållet med koden som WordPress-installationen gav dig. Spara, stäng filen och gå vidare med installationen genom att klicka på Kör installationen.

Installation av WordPress hemsida - Steg 3
Sista steget i installationsguiden

Klicka på Installera WordPress när du har fyllt i uppgifterna enligt instruktionerna och slutför installationen. När allt är redo kan du logga in till din administrationspanel genom att gå till följande:

http://dinblogg.se/wp-admin (byt ut dinblogg.se till din egna domän).

Grattis till din nya blogg – det är dags att börja skriva på ditt första inlägg! Om du mot förmodan skulle fastna någonstans i guiden är du välkommen att höra av dig via kommentarsfältet nedan.

Tips för vidare läsning:

Lämna en kommentar

Copy link
Powered by Social Snap