7 gratis och seo-vänliga teman till WordPress

7 Gratis & SEO-vänliga Teman till din WordPress-blogg 2019

Denna artikel innehåller annonser.

Oavsett hur bra ditt innehåll är krävs det bra sökmotoroptimering (SEO) för att ranka högt i Googles sökresultat. Många faktorer av avgörande vikt spelar in; tillbakalänkar, teknisk optimering av din webbplats och tema för att nämna några.

I denna artikel listar jag 7 gratis och SEO-vänliga teman till WordPress.

Bra och SEO-vänliga teman till WordPress

Långt ifrån alla teman till WordPress är SEO-vänliga och du bör avsätta lite tid och välja ett bra tema när du börjar blogga. Ett SEO-anpassat, snabbt och bra kodat tema ger dig de bästa förutsättningarna för att ranka högt i sökmotorernas sökresultat.

Ett bra och sökmotorvänligt tema bör vara:

 • Snabbt och responsivt (mobilanpassad)
 • Strukturerat för microdata
 • Bra kodat
 • Användarvänligt
 • Lättindexerat
 • Fritt från reklam
 • Säkert

Att aktivera ett bra tema till din blogg är viktigt och i slutändan är det kombinationen av ditt innehåll, din webbplats och sökmotoroptimering av denna som kommer leda dig till seger på nätet.

1. GeneratePress

GeneratePress-WordPress-Tema

GeneratePress är ett minimalistiskt tema där prestanda är ledordet. Det märks tydligt då grundinstallationen lägger till så lite som 15kb till din webbplats. Utöver detta är det enkelt att komma igång med; installera, aktivera och gör dina inställningar – därefter är din blogg redo.

Temat är bland annat fullt mobilanpassad, korrekt programmerat och innehåller microdata (schema).

Gratisversionen fungerar väldigt bra men om din blogg växer sig stor och du tycker om temat erbjuds en premiumversion. Denna låser upp verktyg för att skräddarsy temat ytterligare till perfektion.

I skrivande stund har temat femstjärnigt betyg och över 100 000 aktivera installationer. Klicka här för demo.

2. OceanWP

OceanWP-WordPress-Tema

OceanWP är ett enkelt och mycket modulärt tema i WordPress; ett av de mest populära. Temat passar webbplatser oavsett om det är en presentationssida för ditt företag, portfolio eller en blogg.

Under huven finns kraftfulla verktyg för att skräddarsy din blogg, temat är fullt mobilanpassad och har snabba laddningstider. Självklart innehåller det också de mest grundläggande SEO-vänliga funktionerna som exempelvis schema.

OceanWP är gratis men har en premiumversion för de som vill ha det där lilla extra.

I skrivande stund har temat femstjärnigt betyg och över 300 000 aktiva installationer. Klicka här för demo.

3. Schema Lite

Schema-Lite-WordPress-Tema

Schema Lite är en avskalad gratisversion av sin populära storebror Schema. Temat lämpar sig bra till bloggare som skriver om teknik och mindre bra för någon som kräver mer anpassningsmöjligheter.

Med Schema Lite får du den mest grundläggande funktionaliteten för att snabbt lansera en SEO-vänlig blogg.

I skrivande stund har temat 3.5 stjärnor i betyg och över 4 000 aktiva installationer. Klicka här för en demonstration.

4. Astra

Astra-WordPress-Tema

Temat Astra är fullständigt gratis och allt ingår i grundinstallationen, dvs. det finns ingen extra funktionalitet låst bakom en betalvägg. Detta gör Astra till ett av de mest populära WordPress-teman som finns tillgängliga för nya bloggare.

Några av fördelarna med temat:

 • Snabb och mobilanpassad
 • Innehåller schema-kod
 • Många anpassningsmöjligheter
 • Stödjer WooCommerce
 • Regelbundna uppdateringar

Som ny bloggare kan det kännas komplicerat med teman men Astra gör jobbet enkelt då det är väldigt anpassningsbart och innehåller allt från starten.

I skrivande stund har temat femstjärnigt betyg och över 200 000 aktiva installationer. Klicka här för demo.

5. Neve

Neve-WordPress-Tema

Neve är ett nytt tema som snabbt har blivit populärt p.g.a. sin snabbhet och möjlighet till anpassningar. Temat kan användas till både bloggar, företagsprofiler, e-handelsbutiker eller hemsidor i allmänhet.

Minimalistiskt men samtidigt kraftfullt i form av anpassningsbarhet är ledmotivet för Neve. Utöver detta är temat givetvis mobilanpassat och SEO-vänligt från grunden för att ge dig så bra förutsättningar som möjligt att ranka högt i sökresultat.

I skrivande stund har temat femstjärnigt betyg och över 10 000 aktiva installationer. Klicka här för en demonstration av Neve.

6. Portum

Portum-WordPress-Tema

Portum är, likt Neve, också ett relativt nytt tema med inriktning på företagshemsidor, bloggar och e-handel. Temat är gratis och inkluderar sökmotoroptimerad kod, moderna design- och anpassningsmöjligheter.

Portum är mobilanpassat och har inbyggt stöd för schema.

I skrivande stund har temat 3.5 stjärnor i betyg och över 3 000 aktiva installationer. Klicka här för demo.

7. Zakra

Zakra-WordPress-Tema

Ett fjäderlätt och snabbt tema för din blogg som innehåller 10 exempel på designade hemsidor som kan användas som grund.

Zakra är ett professionellt tema oavsett om du bloggar eller driver en e-handelbutik. Funktionalitet som ingår är bland annat mobilanpassad design, bra SEO-anpassningar i form exempelvis schema och stöd för WooCommerce.

Temat passar bra för dig som skriver om mode, design eller natur.

I skrivande stund har temat 4 stjärnor i betyg och över 6 000 aktiva installationer. Klicka här för en demo av Zakra.

Har du tips på andra gratis och SEO-vänliga teman? Skriv gärna en kommentar nedan om ditt favorittema oavsett om det finns med på listan ovan eller inte.

Lämna en kommentar

Copy link
Powered by Social Snap