Att tänka på när du skriver första blogginlägget

Detta bör du tänka på när du skriver ditt första blogginlägg

Denna artikel innehåller annonser.

Du har äntligen gjort slag i saken och startat en blogg. Framför dig har du ett tomt dokument – du försöker komma på rubriken till ditt första inlägg. Det är inte lätt att skriva texten som kommer att agera som grund till hela din bloggs framtid. För det är nämligen så; det är oerhört viktigt att formulera och skriva det första blogginlägget på rätt sätt.

Innehållet i ditt första blogginlägg bör förklara någorlunda bra vad din blogg kommer handla om. Du bör också försöka skriva på ett fängslande sätt som lockar dina första läsare att besöka din blogg igen. För det precis därför det är så viktigt: att från början bygga upp din läsarbas. I en perfekt värld vill du att dina första läsare inte kan hålla sig från att rekommendera din blogg till andra.

Hur du skriver ditt första blogginlägg

I denna artikel tar jag upp det du bör tänka när du skriver ditt första blogginlägg. Det behöver inte vara ett extraordinärt innehåll men det är bra att ta nedan i beaktning.

1. Berätta om vem du är

Att våga visa vem du är är ledmotivet för en lyckad blogg. Detta skapar en känsla av att dina läsare kan lita på dig och att du inte bara är något bakom en datorskärm. Berätta saker som din erfarenhet (helst inom området du bloggar om) och vad du gör när du inte skriver blogginlägg.

Ju mer du ”personifierar” din blogg desto enklare kan dina läsare lära känna dig och skapa en tillit till dig. Ett tips är att inte bara göra detta i ord utan också med bild.

2. Vad kommer du att skriva om?

Istället för att skriva om allt mellan himmel och jord bör du avgränsa dig och fokusera på ett särskilt område. Detta innebär att dina läsare enklare förstår vad din blogg handlar om och leder till ökat förtroende för dig som skribent.

Ställ dig frågor som:

  • Varför vill någon läsa detta?
  • Vad lär sig dina besökare av att läsa om detta?

Tips: Skapa ett publiceringsschema och tala om för dina läsare hur ofta du kommer att publicera nya inlägg. Det behöver inte vara så noggrant som på klockslaget, men att sätta upp vissa dagar då du publicerar nya inlägg är bra.

3. Varför skriver du om detta?

Visa att du förstår att det finns problem och att du har lösningen på dessa. Som exempel tar vi bloggen du är inne på just nu (Bloggteknik):

  • Problem: Många vill börja blogga men vet inte hur
  • Lösning: Publicera artiklar och guider om hur man börjar blogga; allt från installation av WordPress till SEO av blogginlägg

Förklara för dina läsare att du erbjuder något som kan lösa ett problem eller underhåller dem.

4. Vem eller vilka är din målgrupp?

Ha i åtanke vem eller vilka som är din målgrupp när du skriver ditt första blogginlägg. På så vis blir det enklare för dig att nå ut till fler människor som i sin tur leder till läsare.

Vidare är detta viktigt då du kan sätta dig in i dina läsares perspektiv på ett mer effektivt sätt. Resultatet blir att du skapar en tillit till det du skriver om vilket är ovärderligt för att lyckas på nätet.

5. Var tydlig med målet av din blogg

Detta är inte bara viktigt för dina läsare utan också för dig själv. Ett mål med din blogg kan exempelvis vara att ha ett snitt på 2 000 unika besökare per månad efter första halvåret. Sätt upp mål för dig själv och berätta för dina läsare vad dessa är samt utvärdera efter en tid om du är på väg att nå dem.

Om du delar med dig av dina mål till dina läsare kommer de också att försöka hjälpa dig att nå dem.

Sammanfattning av vad du bör tänka på

Innehållet i ditt första inlägg är av stor betydelse för hur stor framgång din nya blogg når. Många är ivriga att publicera och börja fylla sin blogg med inlägg – oavsett kvalitén på innehållet. Avsätt istället lite tid att skriva ett välskrivet och högkvalitativt blogginlägg vilket kommer löna sig i längden. Det är också viktigt att våga berätta om vem du är eftersom det skapar tillit till dig och det du skriver om.

Sammanfattningsvis bör du:

  • Berätta om vem du är
  • Förklara vad du tänker skriva om
  • Förklara varför du skriver om detta
  • Fundera på vem eller vilka som är din målgrupp
  • Vara tydlig med målet av din blogg

Med detta sagt vill jag önska dig lycka till!

Tips för vidare läsning:

2 tankar på “Detta bör du tänka på när du skriver ditt första blogginlägg”

Lämna en kommentar

Copy link
Powered by Social Snap