Betydelsen av backlinks och hur du skapar dem

Backlinks: Vad är det och hur skapar man dem?

Denna artikel innehåller annonser.

En bakåtlänk, eller en så kallad backlink, är en vanligt förekommande term inom sökmotoroptimering (SEO). Egentligen är det inte särskilt komplicerat men för en nystartad bloggare kan det ibland vara svårt att förstå skillnaden på länkar.

I denna artikel förklarar jag vad en backlink är och varför det är viktigt inom SEO, vilket i sin tur leder till mer trafik till din blogg. Utöver detta lär du dig också hur du analyserar dina egna backlinks och metoder för att skapa nya.

Från backlinks till interna länkar och ankartext

Enkelt förklarat innebär en backlink att en hemsida länkar till en annan hemsida (en inkommande länk). Dvs. när en annan hemsida hänvisar till din genom en länk.

Backlink när en hemsida länkar till en annan
Hemsida 2 får en backlink av Hemsida 1

Det finns många olika typer av länkar och det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan alla.

Nedan följer en kort förklaring av de länkar och begrepp du bör känna till:

  • Interna länkar: Länkar som kopplar ihop olika sidor på en hemsida (under en och samma domän).
  • Externa länkar: En länk som går ut från en hemsida till en annan (domän förändras). Detta är motsatsen till en backlink.
  • Länkkraft: Även kallat Link Juice. När en hemsida länkar till en annan (backlink) skapas länkkraft för målsidan. Ju mer länkkraft en sida får desto högre sannolikhet att den rankar bättre i sökresultat.
  • Do-Follow länkar: Som standard räknas alla länkar Do-Follow om inget annat anges. Do-Follow innebär att sökmotorers spindlar följer länken till dess mål och ger länkkraft.
  • No-Follow länkar: Motsvarande Do-Follow, dvs. sökmotorers spindlar följer inte länken till dess mål (ger ingen länkkraft).
  • Lågkvalitetslänkar: En länk med låg kvalitet är en länk som kommer från exempelvis automatiska register, spamsidor eller hemsidor med vuxenmaterial. Denna typ av länkar har inget värde och kan till och med skada din ranking hos sökmotorer.
  • Ankartext: Texten som en länk består av kallas ankartext. Detta är inte bara användbart för att tydliggöra för besökaren vart länken leder utan även för sökmotorer.

Med detta kan vi konstatera att den mest värdefulla länken du kan få är en backlink som kommer från en hemsida av hög kvalitet samt där länken är av typen Do-Follow.

Varför är backlinks bra för SEO

Tiden då kvantitet var bättre än kvalitet är förbi.

Numera är det viktigare att ha backlinks från hemsidor av hög kvalitet än av många med låg kvalitet. Vidare bör dessa högkvalitativa länkar komma från hemsidor inom samma nisch som du själv skriver om. Om du exempelvis skriver en modeblogg vinner du mer på att få en länk från en annan modeblogg än en blogg som handlar om teknik.

Men varför är backlinks bra för SEO?

Ökar ranking i sökresultat

Backlinks är av stor betydelse för hur högt din sida rankar i sökresultat och är en av de viktigaste faktorerna inom SEO.

Antalet kvalitativa backlinks ökar SEO-ranking
Ett sökresultat på Google

I sin enkelhet kan Google ses som en populäritetstävling. Ju fler som röstar för att din sida är bra (med hjälp av bland annat backlinks) desto högre kommer sidan att rankas i sökresultat. I kombination med än välutformad och sökmotoroptimerad blogg har du ett vinnande koncept.

Du bör alltså fokusera på att få så många högkvalitativa länkar till din blogg som möjligt.

Snabbare indexering

Det säger sig självt – om det finns många vägar som leder till din blogg får den också större exponering mot sökmotorers spindlar. Detta innebär att ditt innehåll snabbare kan indexeras och visas i sökresultat.

Detta är särskilt viktigt för nya bloggar.

Mer trafik

En backlink ökar inte bara din ranking i sökresultat och hjälper till med snabb indexering utan ger dig även trafik i form av besökare. Det som är bra med just backlinks är att de oftast används i ett sammanhang som är förknippat med ditt eget innehåll. Detta innebär att en besökare som landar på din blogg via en backlink ofta stannar kvar och läser innehållet.

Metoder för att skapa backlinks

Du har nu lärt dig vad en backlink är och varför de är så bra för din blogg. Men hur skapar du backlinks och vilka metoder finns det?

Nedan följer 5 effektiva metoder för att skapa backlinks till din blogg.

1. Skriv bra innehåll

Bra och intressant innehåll ger också naturligt upphov till backlinks. Efter att du skrivit ett bra inlägg som du är nöjd med, se till att få spridning på innehållet via exempelvis sociala medier. Om innehållet är intressant, uppseendeväckande, spännande osv. kommer andra att länka till det.

2. Gästblogga

Att gästblogga är en bra metod för att skapa en backlink till din egen blogg. Kanske känner du en annan bloggare? Eller har fått kontakt med något du följer på Instagram? Gästblogga på varandras bloggar och lägg till en länk i innehållet.

3. Kommentera på andra bloggar

Att kommentera på andra bloggar för att skapa backlinks till sig själv är en välbeprövad metod för att skapa bakåtlänkar. Tänk på att dessa länkar i regel per automatik taggas med No-Follow men inte alla.

4. Sociala medier

Lägg till en länk till din blogg i din profil och använd länkar i inlägg oavsett om det är Facebook, Pinterest eller Twitter. Om dina vänner eller följare delar får du dessutom ökad spridning!

5. Skapa infographics

Om du har ett öga för design och den kunskap som krävs kan du skapa en så kallad infographic. En infographic är en bild som exempelvis förklarar hur man gör något, beskriver lösningen på ett problem eller på annat sätt förmedlar kunskap.

Du kan se ett exempel längst ner i denna artikel om hur du tjänar pengar på att blogga.

Den stora fördelen med en infographic är att det är enkelt att dela en bild och samtidigt vinner du en backlink till din egen blogg.

Hur du analyserar vilka backlinks din blogg har

Det finns många verktyg för att analysera vilka backlinks en hemsida eller blogg har. En populär gratistjänst, som jag själv använder, är Ahrefs Backlink Checker.

Ahrefs verktyg för att analysera bakåtlänkar
Ange din domän för att kontrollera antalet backlinks

Ange adressen till din blogg, exempelvis dinblogg.se, och klicka på Kontrollera länkar.

Ahrefs analys över backlinks
Analys av Ahrefs gratisverktyg Backlink Checker

I resultatet ser du följande:

  • Domain rating: Ahrefs egna betygsättning för hur bra din domän är.
  • Backlinks: Antalet backlinks till domänen.
  • Referring domains: Antal unika domäner som anger en backlink till angiven domän.

Nedanför listas de backlinks din blogg har tillsammans med information så som domänens rating, trafik och vilken ankartext som används.

Lämna en kommentar

Copy link
Powered by Social Snap