Teman i WordPress - Installera, aktivera & konfigurera

Så aktiverar du ett tema på din WordPress-hemsida

Denna artikel innehåller annonser.

Du har precis installerat din blogg och är redo för att publicera ditt första inlägg – men du avvaktar. Designen känns inte rätt för de ämnen du tänker skriva om och börjar leta bland inställningarna i WordPress. I denna artikel visar jag hur enkelt det är att byta och aktivera ett gratis tema och ge din hemsida ett nytt utseende.

Det finns tusentals teman till bloggen; både gratis- och premiumteman som kostar pengar. För att hitta ett nytt erbjuder bloggplattformen ett inbyggt verktyg för att söka och enkelt förhandsvisa mallar. Metoden kräver att du tillåter WordPress att ansluta mot din hemsida via FTP. Detta är något som alla inte är bekväma med och därför finns ytterligare ett alternativ, nämligen att installera och aktivera temat manuellt.

Aktivera ett WordPress-tema med det inbyggda verktyget

Vi börjar med att logga in till administrationspanelen och går till Utseende och därefter Teman.

Hantera teman i WordPress
Hantera teman i WordPress

Klicka på Lägg till nytt och sök eller bläddra bland populära teman. Ett tips är att förhandsgranska innan du bestämmer dig för att aktivera en ny mall på din blogg.

Det finns tusentals mallar att välja på
Det finns tusentals mallar att välja på

När du hittat rätt klickar du på Installera när du för musen över det valda temat. Har du tidigare matat in dina FTP-uppgifter kommer temat att installeras annars möts du av följande:

För att installera ett tema vill hemsidan ansluta via FTP
För att installera ett tema vill hemsidan ansluta via FTP

Följ instruktionerna och klicka på Fortsätt. Du har nu installerat temat på din blogg men det är ännu inte aktiverat. Gå tillbaka till förstasidan för dina teman genom att gå till UtseendeTeman i vänstermenyn.

Aktivera det nya temat
Aktivera det nya temat

Klicka på Aktivera vid den nyinstallerade mallen för att slutföra processen. Du är nu redo att börja konfigurera inställningarna för temat som du kan läsa mer om nedan.

Installera och aktivera ett tema till din blogg manuellt

Att installera ett tema manuellt är inte särskilt krångligare än med metoden ovan. Leta upp temat du vill ha med det inbyggda verktyget och surfa in på den officiella temakatalogen (Se till att du hamnar på den svenska versionen). Sök efter temat och ladda ner ZIP-filen till en lokal plats på din dator. Extrahera filerna från den komprimerade mappen och anslut mot ditt webbhotell med en gratis FTP-klient som t.ex. FileZilla (Om du inte vill använda en FTP-klient kan du istället välja att ladda upp ZIP-filen i administrationspanelen under TemanLägg till nyttLadda upp tema).

Exemplet visar tre installerade teman
Exemplet visar tre installerade teman

Navigera till din installation av WordPress, lokalisera katalogen /wp-content/themes och ladda upp filerna där. När allt är klart hittar du temat under UtseendeTeman i din administrationspanel. Precis som vid en automatisk installation med hjälp av det inbyggda verktyget måste du manuellt aktivera din nya mall.

Anpassa utseendet för ditt tema

För att skräddarsy bloggens yttre går du till UtseendeAnpassa. Det är här du väljer inställningar för bland annat färger, layout och typografi i teman. Du ser en förhandsvisning efter varje förändring och kan välja att publicera när du är klar.

Vet du inte vilket tema du ska välja? Här tipsar jag om: 7 Gratis & SEO-vänliga Teman till din WordPress-blogg 2019

Lämna en kommentar

Copy link
Powered by Social Snap