11 Viktiga inställningar i WordPress

11 viktiga inställningar efter att du installerat WordPress

Denna artikel innehåller annonser.

Det finns ett antal viktiga inställningar du bör se över efter installationen av din WordPress-blogg. I denna artikel går jag igenom stegvis vad du behöver göra innan du sätter igång med att skriva på ditt första blogginlägg.

Utan någon längre inledning börjar vi med det första steget:

1. Radera exempelinnehåll från inlägg, sidor och kommentarer

Grundinstallationen av WordPress innehåller exempelinnehåll som bör tas bort innan lanseringen av din blogg. Logga in till administrationspanelen och gå till InläggAlla inlägg.

Standardinnehåll i WordPress-bloggen
Ett standardinlägg i WordPress

Radera standardinlägget ”Hej världen!” genom att föra musen över inlägget och klicka på Ta bort.

Upprepa samma procedur för Sidor och Kommentarer.

2. Ange korrekt tidszon

Steg 2, 3 och 4 hittar du under InställningarAllmänt.

Inställning för tidszon
Ange korrekt tidszon i WordPress

Det är viktigt att ange korrekt tidszon eftersom det t.ex. påverkar schemaläggning av publikationer och tidsstämplar för microdata.

3. Ange korrekt veckodag

Denna inställning är med största sannolikhet korrekt i en grundinstallation av WordPress, men om det av någon anledning inte är inställt på måndag – ändra detta.

Inställning för veckodag
Veckan börjar med måndag!

4. Bestäm om du tillåter registrering av medlemmar

Min rekommendation är att inte tillåta registrering av medlemmar. Om du skulle bestämma dig för att tillåta gästbloggare i framtiden eller låta någon se över dina blogginlägg med hjälp av ett användarkonto kan du enkelt skapa detta manuellt under AnvändareLägg till ny.

Medlemskap i WordPress
Medlemskap i WordPress

Om du väljer att tillåta registrering av medlemskap får du räkna med att ta bort ett antal skräpregistreringar dagligen.

5. Synlighet i sökmotorer

Under tiden du arbetar med bloggens design, installerar och konfigurerar plugins, skriver på ditt första blogginlägg eller andra förberedelser är det bra att berätta för sökmotorer att inte indexera innehållet. Du hittar inställningen för detta under InställningarLäsa.

Inställningar för synlighet i sökmotorer
Synlighet i sökmotorer

Det är viktigt att aktivera indexering igen i samband med att du lanserar din blogg.

6. Se över inställningarna för kommentarer

Standardinställningar för kommentarer är i regel bra men se över inställningarna och spara en konfiguration som du känner dig bekväm med. Ett tips är att manuellt godkänna varje kommentar innan den visas på hemsidan.

Inställningar för diskussion
Inställningar för diskussion i WordPress

Du hittar inställningarna för kommentarer under InställningarDiskussion.

7. Permalänkar

Permalänkar är inte bara viktigt för sökmotoroptimering av blogginlägg utan de ökar också läsbarheten och förståelsen för vad innehållet handlar om. En permalänk som t.ex. http://www.dinblogg.se/index.php?p=123 säger varken sökmotorer eller din läsare något. Men om du istället väljer att använda http://www.dinblogg.se/mitt-forsta-inlagg ökar läsbarheten.

Permalänkar i WordPress
Använd en smart struktur på permalänkar

Gå till InställningarPermalänkar och välj Inläggsnamn.

8. Ändra kategori- och taggbas

På samma sida där du ställer in permalänkar kan du också ange ett svenskt ord för din tagg- och kategoribas. Jag rekommenderar att du ändrar detta till kategori och tagg vilket innebär att en kategoriadress exempelvis kan bli: http://www.dinblogg.se/kategori/blommor.

Kategori- och taggbas
Kategori- och taggbas i WordPress

9. Skapa en integritetspolicy

Den 25 maj 2018 trädde den nya dataskyddsförordningen (GDPR) i kraft och det är nu viktigt att tala om för dina besökare vilken information som sparas om dem. Fiffigt nog inkluderas en mall för integritetspolicy i de senare versionerna av WordPress.

Det är viktigt med en integritetspolicy
Skapa en ny sida för integritetspolicy

Du kan skapa en ny sida för din integritetspolicy genom att gå till InställningarIntegritet.

10. Aktivera Google Analytics och Search Console

Två viktiga tredjepartstjänster för din nya blogg är Google Analytics och Google Search Console. Den förstnämnda visar statistik över dina läsare och den andra ger dig information om hur dina inlägg presenteras i sökmotorer samt åtgärder som kan förbättra din sajt (och mycket mer!). För att aktivera tjänsterna kan du läsa mer här:

Det tar bara ca 10 minuter att komma igång med respektive tjänst och det är väl värt den investerade tiden.

11. Aktivera ett cache-plugin

Ett cache-plugin skapar statiska HTML-sidor av ditt innehåll och visar dessa för dina besökare istället för att genereras av tunga PHP-script. Resultatet blir att din bloggs sidladdningar blir avsevärt mycket snabbare. Detta ökar inte bara användarvänligheten utan det är också en faktor som tas i beräkning av sökmotorer.

Här är tre populära cache-plugin till bloggplattformen:

Om det är första gången kan du läsa mina instruktioner för hur du installerar en plugin i WordPress.

Tips efter att du gjort inställningarna i WordPress

Efter att du sett över dessa 11 inställningar är du klar med installationen och konfigurationen av WordPress. Nästa steg är att börja ta fram en logotyp och design på din blogg. Det finns ett fåtal förinstallerade teman men de är relativt tråkiga – ett starkt råd att aktivera ett gratistema för att fräscha upp utseendet.

Om du behöver tips eller råd får du givetvis skriva en kommentar nedan eller höra av dig på sociala medier; Facebook eller Twitter.

Lämna en kommentar

Copy link
Powered by Social Snap